Metro Toptancı Market sürdürülebilir gelecek için yerel ürünlere odaklandı

Metro Toptancı Market sürdürülebilir gelecek için yerel ürünlere odaklandı

Metro Toptancı Market, Sürdürülebilir Perakende Konferansı’na katılarak ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ ve ‘Palamutlar Nerede?’ projelerindeki ilerlemeyi anlattı.

Metro Toptancı Market, bu yıl ikinci kez düzenlenen Sürdürülebilir Perakende Konferansı’na katıldı. Metro Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece, konferans kapsamında düzenlenen ‘Perakende Sektöründe Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları’ başlıklı oturumda, Coğrafi İşaretli Ürünler ve Palamutlar Nerede projeleri hakkında bilgiler verdi, kaydedilen ilerlemeyi anlattı.

Işıkgece, katılımcıların büyük ilgiyle dinlediği konuşmasında şunları kaydetti: “Metro olarak, stratejilerimizi ve iş yapış biçimimizi belirlerken sürdürülebilir geleceği her zaman odağımızda bulunduruyoruz. Geleceğe ilerlerken bizim için yerel değerler ve yerel ürünler son derece büyük önem taşıyor. Ülkemizde yetişen ürünlere dair bir lezzet haritası oluşturmak, aynı zamanda da yerel üreticiyi desteklemek amacıyla ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projemizi yürütüyoruz. Böylece, çocukken sofralarımıza gelen fakat bugünlerde unutulmaya yüz tutmuş ürünlerimizin bilinirliğini artırıyor ve bu ürünleri gelecek nesillere aktarıyoruz. Coğrafi İşaretli Ürün yelpazemiz hızla genişliyor. Bugün tam 52 adet Coğrafi İşaretli Ürün Metro raflarında yer alıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın farklı ülkelerindeki Metro mağazalarında da bu ürünleri tüketiciyle buluşturuyor, mutfak kültürümüzü dünyaya tanıtıyoruz.”

Metro, palamutların izini sürüyor…

Metro’nun Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile ‘Palamutlar Nerede?’ projesini sürdürdüğünü belirten Işıkgece, “Biz Metro’da balığı sadece ticari bir ürün olarak görmeyiz. Bizim için balık, gelecek nesillere bırakılması gereken bir değeri ifade eder. İşte bu yaklaşım, bizi palamutlarını izini sürmeye yöneltti.

Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirilmesi için çalışıyoruz. Sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkı sağlarken, sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarıyoruz. “Palamutlar Nerede?” projesi kapsamında markalanan ilk palamutlar, 2012 yılında İstanbul Boğazı’ndaki tarihi Dalyan’dan denize bırakılırken, bugüne kadar 2.000 civarı balık denize kavuştu. Markalanan balıkların bulunması için Türkçe dahil 9 farklı dilde bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlayarak balıkçı birlik, kooperatif ve derneklerine dağıttık. Bugüne kadar 61 palamutun göç yoluyla ilgili bilgilere bu sayede ulaştık” şeklinde konuştu.