Ömür Akkor’dan “Ramazan Lezzetleri”

Ömür Akkor’dan “Ramazan Lezzetleri”

Ünlü Şef Ömür Akkor tarafından Komili’nin katkılarıyla hazırlanan “Ramazan Lezzetleri” kitabı, Osmanlı ve Anadolu Ramazan gelenekleri ile Ramazan sofralarına ışık tutuyor. Kitapta, kimi zaman Adil Usta’nın fırınında yapılan eski pideleri, kimi zaman da Kilis’e gelin gelen Zennup Hanım’ın yemekleri öyküleriyle anlatılıyor.

Türk ve Osmanlı mutfak kültürüne yönelik çalışmalarıyla tanınan genç ve ödüllü Şef Ömür Akkor tarafından hazırlanan “Ramazan Lezzetleri”kitabı, Komili’nin katkılarıyla hayata geçti. Kitap, Anadolu’nun bin yıllık yemek geleneğine ışık tutuyor.

“Evvel zaman içinde hilal görünmeden Ramazan başlamazdı” diyerek başlayan kitapta sadece yemek tarifleri değil; eski Ramazan adetleri ve manilerin yanı sıra İbn-i Batuta, Alman gezgin Dernchwam ve Edmondo De Amicis gibi ünlü isimlerin seyahatnamelerinde yer alan Ramazan anlatımları da yer alıyor. Ömür Akkor’un kitabında yalnızca zeytinyağlı soğuk yemekler değil; zeytinyağı ile yapılabilecek çeşitli tatlılar ve ana yemekler de yer alıyor.

Eski Ramazan gelenekleri okuyucu ile paylaşılıyor

Eski Ramazan adetlerine yer verilen “Ramazan Lezzetleri” kitabında; sıcak Ramazanlar için kar ve buz vakıflarının kurularak dağdan şehre getirilen kar ve buzların halka ücretsiz dağıtıldığından bahsediliyor. Bir yandan da Ramazan’da, hali vakti yerinde olanların hiç tanımadıkları insanlara yaptıkları yardımlara da şöyle bir örnek veriliyor: “Tebdil-i kıyafetle hali vakti yerinde olan bazı kimseler hiç tanımadıkları semtlerdeki bakkal, manav, kasap, fırın vb. dükkanlara gider, onlardan Zimmen (borç) defterlerini isterlerdi. Herhangi birkaç sayfadan rastgele seçip, sayfaların toplamını yaptırıp, miktarını ödedikten sonra “Bu borçları silin, Allah kabul etsin” der, kendilerini tanıtmadan giderlerdi. Borcu ödenen borcunu ödeyenin kim olduğunu asla bilmezdi.”

Ramazan sofralarını geleneksel bir hale dönüştürmek isteyenlerin beğenisine sunulan kitap; güllaç, Adil Usta’nın pideleri ve yağlı çöreği, Ramazan’da Anadolu, Ramazan çorbaları, sıcak Ramazan serin sahur, Zennup Hanım’ın Ramazan yemekleri, Ramazan ziyafet yemekleri, sıcak Ramazanlar için soğuk şerbetler, Ramazan helvaları ve bayram tatlıları bölümlerinden oluşuyor.

Şef Ömür Akkor kitabı takdim ederken; “Türk mutfağı çalışırken iki husus her zaman beni yakından alakadar ederdi. Birincisi, Ramazan ve Ramazan’da yapılan yemekler, ikincisi de demenin zeytinyağı mahseresi olması sebebiyle babaannemin zeytinyağı ile yaptığı yemekler” diyerek Ramazan yemekleri ve zeytinyağı ile pişirilen yemeklere olan ilgisini dile getiriyor.

Ömür Akkor, “Bu çalışma ile tam da istediğim gibi bir fırsatı yakaladım. Hem Ramazan’da neler yenilip içildiği ile ilgili notlar hazırlayacak hem de bizim evde zeytinyağı ile pişirilen yemeklerden bahsedecektim. Öyle zeytinyağlı yemekler derken “zeytinyağlılar”dan değil; zeytinyağı ile yapılmış baklava, ekmek, çorba ve et yemeklerinden bahsediyorum. Komili ile birlikte hazırladığımız bu kitapta; sağlıklı, hafif ve özellikle sıcak geçen Ramazanlar için güzel tarifler sunmaya çalıştık. Bir yandan da Türk mutfak kültüründe yaşayan eski Ramazanlar da bu tariflere eşlik etsin istedik” diyerek kitabı hazırlama amacından da bahsediyor.

Ramazan Lezzetleri kitabına online olarak, http://www.komilizeytinyagi.com.tr/bizi-taniyin/e-kitaplar linkinden ulaşmak mümkün.

M. Ömür Akkor hakkında
Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Halen ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü’ne devam ediyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde Anadolu Mutfak Tarihi, Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfak Tarihi dersleri veriyor. Türk mutfağı üzerine seyahatler yapan Akkor, “Türk mutfağı için 250.000 km” projesi ile 77 ile ait yemek kayıtlarını “M. Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesi” ile arşivliyor. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 250’ye yakın makalesi olan Akkor yine ulusal ve uluslararası firmalarda Türk Mutfağı üzerine danışmanlıklar yapıyor.