Reta Mühendislik Dış Ticaret Müdürü Selin Yükselir Karabin: “2019’u öngörümüzün üzerinde ciro ile kapatacağız”

 

Reta Mühendislik, bu yıl kuruluşunun 40. yılını kutluyor. Manisa’daki 20 dönümlük yeni tesisinde otomasyonlu raf sistemleri, palet raf sistemleri, hafif raf sistemleri, mezanin sistemler, konsol kollu raf sistemleri imal ediyor.

Reta Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. Dış Ticaret Müdürü Selin Yükselir Karabin ile en son 2016’da bir röportaj gerçekleştirmiştik. Aradan geçen üç yılda Reta’da ne gibi değişikliklerin olduğunu Dış Ticaret Müdürü Selin Yükselir Karabin’e sorduk, o da anlattı.

“2016’dan bu yana büyüyerek güçlenerek yolumuza devam ediyoruz” diyen Yükselir, yeni fabrikalarının kendileri için farklı bir dönüm noktası olduğunu söyledi: “Kapasitemizi büyütüp, ciromuzu artırmak aynı zamanda mevcut kaliteyi koruyup müşteri memnuniyetini yükseltmemizi sağladı. Burada zamanımızın gerekliliklerini firmamızda hayata geçirmek, müşterilerimizin önerileri ve taleplerini titizlikle dikkate almak en büyük artıları sağlayan etmenler oldu. Raf sektöründe müşterilerimize sunduğumuz ürünlerin müşterilerin depolama sorunlarına optimum düzeyde fayda sağlaması için bir projenin en başından itibaren titizlikle çalışıyoruz. Müşterinin ihtiyacı olan sistemi doğru belirleyebilmek; yatırım maliyeti kadar işletme maliyetlerini de müşteriye doğru bir şekilde aktarabilmek önemli.”

Selin Yükselir, değişen ve artan ihtiyaçlar karşısında Reta olarak kayıtsız kalamadıklarını ifade etti: “Bu durum ürün çeşitliliğinde kendini gösterdi. Bu anlamda firmaların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan otomatik ve mekanik sistemler özellikle son dönemlerde çalıştığımız başlıca projeleri oluşturuyor.

Artan müşteri taleplerini zamanında ve kaliteden ödün vermeden hazırlamak için firma yapılanmamızda da gerek personel istihdamı, gerekse makine yatırımı olarak da hareketli bir dönem yaşıyoruz. Özellikle manuel olarak yapılan bazı proseslerin özel projelendirdiğimiz ve ürettirdiğimiz makineler yardımıyla daha hızlı ve daha kaliteli yapılmasını sağladık. Bu yatırımlar ve istihdamlar sayesinde keşif ile başlayan, montajla sonlanan tüm aşamaların tam kontrol ile eksiksiz ve kaliteli olması garanti altına alınmış oldu.”

Shuttle cihazı ile firmaların operasyon süresi düştü

Son dönemde yurtiçinde Endüstri 4.0’a uyum çalışmalarının yükselmesi sayesinde otomasyonlu depolama projelerinin hız kazandığını söyleyen Yükselir şunları kaydetti: “Her türlü istifleme aracıyla çalışmaya olanak tanıyan, rafların ön koridorundan hızlı bir şekilde paletli ürünleri alan shuttle cihazları sayesinde operasyon sürelerini düşürerek firmalara optimum fayda sağlıyoruz. Bu sene içerisinde 15’den fazla otomasyonlu depo projesi tamamladık. Müşterilerimizin içinde küresel firmaların yanında yerli firmalar da yer alıyor. Başta gıda firmaları olmak üzere; beyaz eşya; ambalaj ve kimya firmaları ile çalıştık. Türkiye’nin en büyük yağ üreticilerinden olan müşterimiz için giydirme mekik depo projesi yapıyoruz; bu projeyi farklı kılan bir özellik içinde shuttle/mekik çalışacak olması. Yani mekik sistemli giydirme depo sayesinde hem yukarıda bahsettiğimiz mekik sistemin faydalarının yanında inşaat maliyeti olmadan raftan depo yaparak müşterimiz ekstra tasarruf sağlamış olacak.”

“14 dönümlük lojistik deposu kurduk”

Yükselir, bu sene başarıyla tamamladıkları bir başka projenin de dünyanın önde gelen firmalarından birinin 14 dönümlük lojistik deposunu kurmak olduğunu açıkladı: “Raf yüksekliği 15 metre olan depoda dar koridor raf sistemi uygulaması gerçekleştirdik.”

Bu yıl Reta Mühendislik’in sektördeki 40.yılı. Bu bağlamda kurumsal imajlarını güçlendirmek adına logoda yenileme yapıldı. Firma böylece, daha dinamik, çağdaş ve dünya çapında bir görünüme kavuşmayı amaçlıyor.

Selin Yükselir, 2019 yılını da değerlendirdi: “Sektörümüz genelinde bir önceki yıllara nazaran daha hareketli geçti, bekletilen projelerin özellikle yılın ikinci yarısından sonra devam kararı alınarak hayata geçirildiğini söyleyebiliriz. Özellikle bu yıl öngörümüzün üzerinde ciro ile kapatacağımız bir yıl olacak. İhracatımızın artması da tabi ki burada önemli bir etken. Avrupa ve Kafkas ülkelerinden sonra satış ağımıza artan talep nedeniyle Kuzey Amerika’yı ve Avustralya’yı da eklemiş bulunuyoruz. Hâlihazırda başta Almanya, Gürcistan, Moldova, Romanya, Fransa, Litvanya, Azerbaycan, Bulgaristan ve Irak olmak üzere 20’den fazla ülkeye ürün gönderiyoruz.”