Sektörün kalbi ‘Perakende Günleri’nde attı

Sektörün kalbi ‘Perakende Günleri’nde attı

Türkiye’nin en önemli perakende buluşması Perakende Günleri’14, ilgi çekici konu ve konuklarıyla, 14. yılında da sektörün nabzını tuttu. Cem Boyner; üç yıldır titizlikle hazırlanan, inovasyonda rehber olacak yeni projeyi Perakende Günleri’nde açıkladı.

Soysal tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Perakende Günleri, dünyada ve Türkiye’de fikirleri, iş yapış biçimleri ve başarılarıyla sektörde fark yaratan isimleri ağırladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ikinci gün oturumlarında; ‘Çıplak Ayaklar Koleji’nin kurucusu Sanjit “Bunker” Roy, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Boyner Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner konuşmalarıyla yer aldı.

Babaannelikten ‘Güneş Enerjisi Mühendisliği’ne…

Geleneksel bilgiler ve birikimin ana akım düşüncesinin bir parçası olması gerektiğinden yola çıkarak ‘Çıplak Ayaklar Koleji’ni kuran Sanjit “Bunker” Roy yaptığı konuşmada, okulun kuruluş hikayesini ve farklarını anlattı.

Bu okulun yoksullar için, yoksullar tarafından yapıldığını ve yine onlar tarafından yönetildiğini belirten Sanjit; ”225 gece okulunda 700 çocuğun eğitim aldığı Çıplak Ayaklar Koleji’ne diploması veya mastırı olan kimseyi almıyoruz. Bu okulda 3 yılda bir başbakan seçiliyor ve şu anki başbakan 12 yaşında. Başbakanın bakanları var ve oldukça güçlü bir kadın. Kızlar kendi başbakanlarını seçmek istiyor, erkekler de muhalefet oluyor fakat başbakan olamıyorlar” ifadesinde bulundu.

21. yüzyıl cahillerinin öğrenemeyenler, öğrendiklerini unutamayanlar ve yeniden öğrenemeyenler olduğunu söyleyen Sanjit, neden kadınlar ve neden babaanneler sorusunun cevabı olarak “Kadınlarla erkekler eşit değil, kadınlar daha önde. Erkekler sabırsızlar ve mutlaka bir sertifika istiyorlar. Sonrasında da köyden çıkıp iş bulmayı amaçlıyorlar. Bu yüzden erkekleri eğitmek zor oluyor. Biz de sadece kadınları eğitiyoruz. Bugüne kadar yüzlerce kadın eğittik, onlar da öğrettiklerimizi köylerine götürüp orada kullanıyorlar“ dedi.

Çözümü dışarıda değil içinizde arayın,” ilkesiyle çalışan ve Time Dergisi’nin “Dünyanın En Etkili 100 İsmi” listesinde yer alan Sanjit; örnek olarak paylaştığı güneş enerjisi projesinden bahsetti. Sanjit;Güneş enerjisi panelini Afrika’nın çeşitli yerlerine götürmek için dünyanın birçok yerinden babaanneler seçtik. Babaannelerimiz okur yazar olmayan 30-50 yaş arası ve 6 ay boyunca eğitim alabilecek kadınlardı. Bu babaannelerin bazıları uçağa binmeye bile korkuyorlardı. Babaannelerimiz 6 ay sonra köylerine döndüklerinde kaplan gibiydiler. Kadınlar 6 ay sonra dönen kadınlar köylerine güneş enerjisi getirdiler ve bu onları değiştirdi. Çıplak Ayaklar Koleji bugün Afrika ve Pasifik ülkelerinde de karşımıza çıkıyor. Toplamda 64 ülkeye giden babaannenin hiçbiri başarısız olmadı. Babaannelerin hepsi güneş enerjisi mühendisi olmayı başardı. 5 yıllık üniversiteye gitmiş mühendislerden farkları yok. Teoriyi bilmeseler de biz babaannelerle güneş enerjisini köylere ulaştırdık” şeklinde konuştu.

Türkiye için değil dünya için de ilk ve benzersiz bir uygulama: “HOPİ”

Boyner Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner; yüksek teknoloji yatırımıyla hayata geçecek olan “alışverişin yeni icadı” HOPİ’yi Perakende Günleri’nde sektör temsilcilerine anlattı. Cem Boyner; HOPİ’nin sadece Türkiye için değil dünya için de ilk ve benzersiz bir uygulama olacağını söyledi. Firmaların sadakat kart programlarını tek çatı altında toplayan ve telefona entegre eden akıllı telefon uygulaması HOPİ, yapılan alışveriş alışkanlıklarına ve tercihlere göre kişiye özel teklifler sunacak, fırsatlar ve harcadıkça indirim kazandıracak. Telefona ücretsiz olarak yükelenen HOPİ, Mart 2015’te kullanıma sunulacak.

Cem Boyner, ilk yıl 80 firma işbirliği yapılacak HOPİ’nin her firma için açık olacağını söyledi. 60 yıllık deneyime sahip Boyner’in 15 milyon 74 bin 376 sadakat kart müşterisi bulunduğunu belirten Cem Boyner, “Müşterimizi SMS ile ulaşmayacağız. Kullanıcı, telefonundaki uygulamayı açarak kendisine sunulan fırsatları, aradıkları için sunulan tekliflerin tümünü aynı platformdan görebilecek” dedi. Boyner, “Kelebek gibi tutmak lazım müşteriyi. Onun yaşamını güzelleştirmek için, daha mutlu etmek için varız. Bu bizim üç yıllık rüyamız” diye konuştu.

Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, konuşmasıyla perakendecilerin tüketicileri daha iyi anlamasını sağlayacak bir toplumsal resim çizdi. Son 30 yılda 27 milyon kişinin topraklarından göç etmesiyle bu kişilerin bütün yaşayış ve davranış kavramlarının değiştiğini belirten Ağırdır; “Sizler yeni marka ve mağaza planlarken bunu dikkate almalısınız. Her 100 kişiden 22’si yeni bir hayat ve iş için göç ediyor. Artık kuraklık ve yaşayıştan dolayı zorunlu göçler başlayacak. 4 milyon kişi Konya ovasında yaşıyor bunun 3 milyonu göç edecek. Bir diğer mesele de dünyadaki metropolleşme…Metropol ve kent birbirinden farklılık gösteriyor. Uşak’ta yaşayanlarla İstanbul’da yaşayanların alışveriş, davranış kalıpları ve suç istatistikleri bile birbirinden farklı. Önümüzdeki dönemde ise toplam nüfusun yüzde 65’i metropole yığılacak ” ifadesinde bulundu.

Y kuşağına da değinen Ağırdır, “Türkiye’de 19 milyon genç var ve 2 milyonu Y kuşağı. Buna göre şirket akışını kurgulayamazsınız. Aile hala Türkiye toplumu için en önemli özne ve bir aile için önemli olan çocuğunun eğitimli ve başarılı olması. Dolayısı ile marka ve reklam kampanyaları aile kavramı üzerinden yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Tüketicilerin A ve B grubu olarak somut demografisine bakılarak ayrıldığında markaların çok şey kaçırdığının altını çizen Ağırdır; “Türkiye toplumu ağırlıklı birey temelli değil aile temellidir. Toptancı zihniyetli çözümlerle sonuca ulaşmak mümkün değil. Toplumun farklı kesimlerine göre ürün yaratmak ve bu farklılıkları bilmek mayınlara basmayı engeller” dedi.