Toprağı kirletmenin cezası büyük

Toprağı kirletmenin cezası büyük

Kısa bir süre önce yürürlüğe giren Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik uyarınca; tehlikeli kimyasal depolama tankları ve tehlikeli atık alanları mercek altına alınıyor. Yeni dönemde “kirlenmiş sahalar” saptanacak, “şüpheli sahalar” belirlenecek.

Yönetmelik uyarınca; sanayi tesislerinin, Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi’ne giriş yapmaları gerekiyor. Eylül ayında sona eren bildirim süresi 8 Kasım 2015’e kadar uzatıldı. Kaza sonucu tehlikeli kimyasalların toprağa karışması halinde buna sebep olanlara verilebilecek ceza yeni yönetmeliğe göre, 2 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.

Üretimde doğayı kirletmemek her zaman esastı ancak bir şikayet olmaması halinde yeterli kontrol mekanizması da yoktu. 2010 yılının Haziran ayında yayımlanan Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Mayıs 2015’te yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle bağlantılı olarak; sanayi tesislerinin, 8 Kasım 2015 tarihine kadar Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi’ne giriş yapmaları gerekiyor.

Geçirimsiz tabaka veya drenaj sistemi şart

isgcevre.com Mevzuat Kurulu, “Tehlikeli atık geçici depolama alanında geçirimsiz tabaka bulundurulmalı veya tehlikeli atık geçici depolama alanı çevresinde drenaj sistemi bulundurmalı” uyarısında bulundu. Mevzuat Kurulu cezalara da dikkat çekti. Atığı toprağa karışan sanayi tesislerine uygulanacak ceza 46.501 TL.

Kaza sonucu toprağa karışan atığın tehlikeli kimyasallar içermesi halinde buna sebep olanlara verilebilecek ceza ise yeni yönetmeliğe göre, 2 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.