NÜD Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz: “Yılda bir gün değil, 365 gün çiftçimizin yanındayız”

Türkiye Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz: “Yılda bir gün değil, 365 gün çiftçimizin yanındayız”

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, ülke ekonomisinin çiftçilerin omuzlarında yükseldiğini belirterek, yapılacak düzenlemeler ve atılacak adımlarda bu hassas dengenin gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Her yıl 14 Mayıs’ta ülkemizde geniş katılımla kutlanan Dünya Çiftçiler günü, insanlığın gelişiminin en önemli adımlarından biri olan tarımın ve bu alanda çalışanların öneminin vurgulandığı etkinliklere sahne oluyor. Verimli toprakları ve sahip olduğu iklim çeşitliliği ile insanımızın beslenmesi için yeterli tarımsal üretimin gerçekleşmesinde şanslı bir konumdaki ülkemiz için tarım, önemli bir sektör olmaya devam ediyor.

Önümüzdeki on yıllarda dünya nüfusunun katlanarak artacağı, bunun yanında iklim koşullarının daha çetin, su kaynaklarının daha kısıtlı hale geleceği öngörülürken, dünya çapında yapılan çalışmalarla tarımsal üretimde yaşanan sorunlara çare aranıyor. Gelecek için tahminler, bilinçli ve modern çiftçiliğin giderek daha büyük önem taşıyacağını gösteriyor.

Türkiye’de tarım ürünleri hem doğrudan insan tüketimi için, hem de hayvancılık, gıda sanayi ve diğer sektörler için hammadde olarak arz ediliyor. Bu bağlamda ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan çiftçilerimiz, tarımsal üretimin sürekliliği için uygulanan çeşitli programlarla da destekleniyor.

Ülkemizde yetişen en önemli tarım ürünlerinden biri mısır. Çiftçilerimiz yılda 6 milyon tondan fazla mısır üretirken, bunun büyük bir kısmı yem sektörüne, kalanı gıda ve endüstriyel kullanıma sunuluyor.

“Soframıza gelen her gıdada, her içecekte çiftçilerimizin emeği var”

rint_akyuzGıda sanayinde kullanılan mısırın önemli kullanım alanlarından birisi de Nişasta ve Nişasta Bazlı Şeker Üreticileri. Türkiye’de gıda sektöründe kullanılan nişasta bazlı şeker üreticilerini temsil eden Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, sektör olarak çiftçilere verdikleri öneme dikkat çekti.

NÜD Başkanı Rint Akyüz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajında, Türkiye’de üretilen 6 milyon ton mısırın 1 milyon tonunun nişasta ve nişasta bazlı şeker üreticileri tarafından işlendiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Çiftçiler Türkiye ekonomisini ayakta tutan sütunlardan biri. Soframıza gelen her gıdada, her içecekte çiftçilerimizin emeği var. Dolayısıyla istenen kalite ve miktarda tarım ürünü sunulamaması, soframızın da dengesini bozacaktır. Gıda sektörümüz de bunun farkında olarak, en önemli hammadde tedarikçisi olan çiftçinin emeğinin karşılığını almasında hassas davranmaktadır. Bu nedenle sadece 14 Mayıslarda değil, yani yılda bir gün değil, 365 gün çiftçimizin yanındayız.

Nişasta ve glikoz üreticilerinden örnek vermek gerekirse; bizim ürünlerimizin kalitesi, temin ettiğimiz hammaddenin kalitesi ile birebir orantılıdır. Bu nedenle sektör olarak çiftçilerimize ürettikleri mısırın değerini artırmalarında yardımcı olacak eğitimleri sağlıyoruz.

Mısır tarımının en önemli ayaklarından biri de hasattır. Hasat sırasında yaşanacak olumsuzluklar ürünün kalitesini etkiler. Bu nedenle sektör olarak biçerdöver operatörü eğitimleri veriyoruz. Verdiğimiz eğitimlerin sonuçlarını birebir takip edebilmek için yurdun dört bir yanından, tarlalarımızdan ürün numuneleri topluyor, analiz ettiriyoruz. Memnuniyetle görmekteyiz ki eğitimlerimiz sonuç veriyor, kalitemiz yükseliyor. Türk mısırının insan sağlığı açısından çok güvenilir olduğu bilimsel makalelerde bile yer alıyor.”

NÜD Başkanı, Türkiye ekonomisini çiftçilerin omuzlarında yükselen bir platforma benzeterek, buradaki hassas dengeye dikkat çekti: “Ne yazık ki ülkemizde sıkça tanık olduğumuz bir yanlış var: Sektörler arası rekabet, zaman zaman üretimleriyle sektörlere hammadde tedarik eden çiftçilerimiz üzerinden de sürdürülmek isteniyor. Çiftçi; emeğini tarlasına döker, ürününü üretir, ürettiğinin karşılığını alır. Bugün bir mısır çiftçisini, bir buğday çiftçisini, bir pancar çiftçisiyle, bir zeytin çiftçisiyle karşı karşıya getirmeye çalışmak büyük bir yanlıştır. Çiftçilerimizin tümü ülke ekonomisini omuzları üzerinde taşıyan ortak bir güçtür. Bu ortak gücü eğip bükerek dengesini bozmaya kimsenin hakkı yoktur.”

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, açıklamasını tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak noktaladı.