WorldFood İstanbul büyümeye devam ediyor

WorldFood İstanbul, birçok yeni ürünü ve en son teknolojileri 1-4 Eylül 2022 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gıda dünyasına tanıtmaya hazırlanıyor. Fuar, sektördeki önemli kurum ve kuruluşların işbirliğinde, gıda sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşırken her yıl düzenlediği “VIP Alım Heyeti Programı” ile bu yıl 400’ün üzerinde davetli satın almacıyı ağırlayacak.

Hyve Group tarafından düzenlenen, gıda sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan Uluslararası Gıda Fuarı, World Food İstanbul, 2022 yılında da sektördeki önemli kurum ve kuruluşların işbirliğinde, gıda sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşıyacak. 30. Yılını kutlayacak fuarın 2021 yılında katılımcıların ve firmaların yarattığı ticari başarıdan dolayı yoğun taleple katılımları aldı. Bu yıl da 700’e yakın yerli ve yabancı katılımcılar, on binlerce ziyaretçi ile buluşmak için WorldFood İstanbul 2022’de yerini aldı.

Perakende zincirleri, içecek, süt ve süt ürünleri, et ve tavuk ürünleri, yaş sebze-meyve, deniz ürünleri, dondurulmuş ürünler, temel gıdalar ve yağlar, şekerli mamuller, unlu mamuller, hububat ve kuruyemiş gibi başlıklarda pek çok marka ve üretici Fuar’da olacak.

Alım Heyeti Programı ile 400’den fazla davetli satın almacıyı ağırlanacak

Türkiye ve Avrasya’nın gıda sektöründe lider ve işbirliği platformu olan fuar, her yıl olduğu gibi 2022 yılında da katılımcıları yurtdışından gelecek olan alıcılar ile buluşturmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

29 yıldır gıda ve içecek üreticilerinin ve Türkiye’nin önde gelen alıcılarının buluşma noktası olan WorldFood İstanbul, yabancı firmaların Türk gıda sektörünü keşfetmesi, sektördeki önemli kişilerle ve alıcılarla bağlantı kurması ve ürünlerini tanıtması için ideal bir ortam sunuyor.

WorldFood İstanbul 2022, İHBİR ile olan güçlü işbirliği çerçevesinde dünyanın farklı noktalarından önemli satın almacıları bu sene de konuk edecek. Orta Doğu, Kuzey Afrika (MENA), Balkan Ülkeleri, CIS Ülkeleri, Güney & Kuzey Amerika Ülkeleri, Güneydoğu Asya gibi önemli bölgelerden ağırlıklı olmak üzere 400’den fazla davetli satın almacı bu yıl WorldFood İstanbul kapsamında fuarda ağırlanacak.

“700 katılımcı ile 10 salonu doldurduk”

Türk gıda sektörünün her yıl önemli bir büyüme kaydettiğine dikkat çeken WorldFood İstanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, “2021 yılında gıda sektörü ve Türkiye ekonomisi için çok önemli bir fuar düzenledik. Geçtiğimiz yıl 9-12 Eylül tarihlerinde 29 yıllık geçmişinde en başarılı rakamlara ulaşan fuarımızda 40 ülkeden 179 davetli satın almacı ağırladık.

29’uncu WorldFood İstanbul, tarihinin, metrekare bazında alan olarak en yüksek hacimli fuarı olurken 22 bin 800 ziyaretçi ile kendi içerisinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu yıl ise 700 katılımcı ile 10 salonu doldurduk ve 400’den fazla hosted buyers’ı ağırlayacağız. Böylesine yüksek rakamlara ulaştığımızı görmek bizi çok mutlu ederken ülke ekonomisine yapacağımız katkı için ayrıca çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

WorldFood Istanbul, önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak

WorldFood İstanbul, ülkemizin değerli şeflerini uluslararası platformda tanıtacak ilklerin yaşanacağı yemek yarışmalarından tadım deneyimlerine ve uzmanların sunumlarıyla besleyeceği kapsamlı etkinliklerle, katılımcı ve ziyaretçilerine maksimum etkileşimi sağlamayı hedefleyen bir konferans programı sunacak.

Gıda sektörünün en büyük buluşma noktası olan WorldFood İstanbul Fuarı, sektörün gündeminin uzman isimler ile derinlemesine mercek altına alınacağı, Food Arena Etkinlik Programı ile ziyaretçi ve katılımcılarıyla buluşacak.

Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek Food Arena Etkinlik Programı ziyaretçi ve katılımcılara, pandemi sürecinde Türkiye çapında tedarik zincirinde bozulan arz-talep dengesi ve tüm dünyayı etkileyen iklim krizi sebebiyle sürekli değişim halinde olan sektör ile ilgili önümüzdeki dönem piyasa öngörülerini, teknolojik gelişmeleri, sürdürülebilir iyi örnekleri sunmaya hazırlanıyor.

4 gün boyunca gerçekleştirilecek 10 panelde; sürdürülebilir ekonomi, gıda atıklarıyla mücadele, koruyucu sağlık, online & offline pazaryeri trendleri, sorumlu gıda hareketi, güvenilir gıda, tarımda kadınların güçlendirilmesi konuları tartışılacak. Sektöre yön veren 40’a yakın isim ve işbirlikleriyle derinlemesine konuşularak sektöre pek çok iyi örnek sunulacak.

Mutfak Atölyeleri düzenlenecek

Gastronomi Turizm Derneği işbirliğiyle özel fuar turu gerçekleştirilecek. Gastronomi destinasyonlarının başrolündeki şefler gıda sektöründe sürdürülebilir uygulamaları ile dikkat çeken, atıkla mücadele eden servisler geliştiren, sağlıklı ve güvenilir ürünleriyle sektörde öncü olan firmaları sektörün karar verici ve satın alma profesyonellerinden oluşturulan bir grupla gezerek, yeni ürün tanıtımları ve tematik sohbetler ile üst düzey bilgi ve network kazanımı sağlayacaklar.

Aşçılar Derneği işbirliği ve Öztiryakiler mutfak sponsorluğunda gerçekleştirilecek Mutfak Atölyeleri için öncelikle Şefler Özlem Mekik ve Elif Korkmazel fuar katılımcısı firmaları gezerek hazırlayacakları tarifler için gerekli ürünleri tedarik edecek, sonra bu yenilikçi ürünler ve yeni tekniklerle Türk mutfağının marka lezzetlerini yeniden yaratacak, sağlıklı ve güvenilir ürünlere yönelik bilgi verecek ve sıfır atık mutfak tüyolarını paylaşacaklar.

Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde önemli bir üretici ülke konumunda

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile tarım ve gıda tedarikinde ve ticaretinde önemli sıkıntılar ortaya çıkardı. Ukrayna ve Rusya özellikle tahıl ve hububat ürünlerinde dünyanın en önemli üreticisi ve ihracatçısı ülkelerdir. Savaş ile her iki ülkenin tarım ve gıda ürünleri ihracatında sıkıntılar yaşanmaya başladı. Buna bağlı olarak dünya gıda fiyatlarında artış hızlanmış ve tedarik güvenliği kritik hale gelmiş ve birçok üründe tedarik kanalları değişmeye başladı.

Türkiye bu koşullar içinde tarım ve gıda ürünlerinde önemli bir üretici ve ihracatçı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7 artış gösterdi. Hayvansal ürünler ve su ürünleri ihracatı yüzde 33,9, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yüzde 31,5 ve meyve ve sebze mamulleri ihracatı yüzde 23,3 arttı.  Zeytin ve zeytinyağı ihracatı ise 2022 yılının ilk yarısında yüzde 41,5 artarak 193,1 milyon dolara ulaştı.