Yağ üretim tesislerinde kullanılan hekzan gazının patlama tehlikesi

Yağ üretim tesislerinde kullanılan hekzan gazının patlama tehlikesi

Exzone Patlayıcı Ortam Mühendisliği, patlayıcı ortam barındıran tesislerde komple patlamadan korunma projesi uygulama ve danışmanlık amacı ile kuruldu. Ayrıca projelerinde kullanılan Exproof Havalandırma Fanları, Exproof Aydınlatma&Alarm ekipmanlarının da distribütörü.

Exzone Patlayıcı Ortam Mühendisliği Şirketi, patlayıcı ortam barındıran tesislerde komple patlamadan korunma projesi uygulama ve danışmanlık amacı ile kuruldu.

Türkiye’de ilk ve tek yerli endüstriyel tip gaz dedektör sistemleri üretimi yapan Prosense firması ile grup şirketi olmanın avantajı ile Exproof Gaz Dedektör sistemlerinde temin, satış sonrası servis ve kalibrasyon hizmetleri bakımından hızlı ve ekonomik çözümler sunuyor.

Firma, ayrıca projelerinde kullanılan Exproof Havalandırma Fanları, Exproof Aydınlatma&Alarm ekipmanlarının distribütörü olmakla birlikte mühendislik-uygulama-otomasyon konusunda uzman ekip ile hem zaman hem de maliyet avantajı sağlıyor.

“Ayçiçeği ve zeytinyağı gibi üretim yapan tesislerde yağ ayrıştırıcı özelliğinden dolayı kullanılan hekzan (Hexane C6H14) gazı kontrol altına alınmazsa patlama riski çok yüksektir” diyen Exzone Patlayıcı Ortam Mühendisliği Proje Yöneticisi Aytaç İvgin, hekzan ve buharının havadan ağır olması sebebiyle, zeminde yayılarak alçak ve çukur alanlar ile sürekli havalandırmanın gerçekleşmediği alanlar, silo vb. kapalı alanlarda birikim yaparak ateş kaynağıyla temas ettiğinde parlama ve patlama meydana geleceğini söylüyor.

Dedektörler ile tehlike önceden algılanabiliyor

Aytaç İvgin, patlamaya sebebiyet verecek olan solvent (Hekzan) buharı limitlerinin gaz dedektörleri ile önceden algılanması  en önemli proses güvenlik önlemi olduğunun altını çiziyor: “Kritik alanlara tesis edilen gaz dedektörleri ortamdaki solvent buharı yoğunluğunu takip ederek, olası bir birikme durumunda, otomatik olarak ikaz verecek ve sistemi otomatik olarak devreden çıkaracaktır. Yağ üretim sektöründe yaptığımız çalışmalarda tesislerde bulunan ‘ekstraksiyon (patlatma alanı), makine odası, tank sahası ve pompa odası’ gibi alanlarda hekzan gazından dolayı olası patlama riski oldukça yüksektir. Faaliyetin en önemli parlama-patlama riski ekstraksiyon ünitesindedir. Bu işlemde, çözücü olarak kullanılan hekzanın parlama noktası -23 C olduğundan kullanımı ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu faaliyet kolunda hekzan depolaması sebebiyle tank sahasında da patlama riski mevcuttur. Bu sebeple, özellikle ekstraksiyon bölümünde ve tank sahasında gaz algılama önlemlerinin ciddi şekilde alınmış olması gerekmektedir.”

“Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması” Hakkındaki Yönetmelikte de bahsedildiği gibi işverenlerin tesislerde azami güvenlik önlemleri alması gerekliliğine de dikkat çekiyor: “Exproof Gaz Dedektör Sistemi/Kontrol Paneli/Exproof Aydınlatma-Siren/Exproof Havalandırma Sistemi, Otomasyon sistemi ile yağ üretim tesislerinde oluşabilecek patlayıcı ortamı önceden alarm vererek, çalışanların güvenli şekilde tahliyesi ile birlikte hekzan gazının patlama tehlikesi kontrol altına alınmış olur.”