Dolu ve don önleme sistemleri Türkiye’de

Dolu ve don önleme sistemleri Türkiye’de

Türkiye’nin önde gelen tohum firmalarından 3-Efe Tohum, Rus teknolojisi “Dolu ve Don Önleme Sistemleri”ni Türkiye pazarına sokuyor.

Tohum faaliyetlerinin yanında tarımsal alanda farklı teknolojileri de portföyünde bulunduran 3-Efe Tohum, Türk tarım sektöründe devrim yaratacak “Dolu Önleme Sistemleri” ve “Don Önleme Sistemleri” teknolojileriyle çiftçilerin zararını minimuma indirmeyi hedefliyor. Bulutların içerisinde olası dolu kristallerini eriterek yağmura dönüştüren mekanizmasıyla “Dolu Önleme Sistemleri”, başta meyve bahçeleri olmak üzere tarım alanlarının her yıl yaşanan dolu felaketleriyle tahrip olmasını engelleyecek. 3-Efe Tohum Şirket Müdürü Fahri Öz, sistemlerin özellikle ABD, Yeni Zelanda, Kanada, Avrupa Birliği Ülkeleri, Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve İran’da yoğun olarak kullanıldığını belirtiyor: “Bunlar, bahsi geçen ülkelerde uzun yıllardan beri çalışmakta olan sistemler. Biz de 3-Efe Tohum olarak yaptığımız son derece kapsamlı araştırmalar sonucunda Türkiye koşullarında en verimli kullanılabilecek ve çiftçinin zararını minimuma indirecek sistemler olduğunu ispatladık.”

Rekolte kayıpları tarih oluyor

Meyve ağaçlarını doludan koruyan “Dolu Önleme Sistemleri”nden, “çiftçiyi yüz binlerce liralık zarardan kurtaracak bir teknoloji” olarak bahsediyor Fahri Öz: “Hesaplama basit; “Dolu Önleme Sistemi”nin maliyeti, radar sistemi dâhil 156 bin dolar. Bu rakamın 71 bin doları dolu önleme ünitesi, 85 bin doları da radar sistemi için gerekiyor ve böyle bir sistem, bin dekarlık bir alanı koruyor. Sistem, meteo-radar olmadan da cep telefonları üzerinden kontrol edilerek çalıştırılıp manuel olarak da kullanılabiliyor. Bu durumda maliyet 71 bin dolarla sınırlı kalıyor. Biz bu sistemi bin dekarlık bir elma bahçesine kurduğumuzu düşünelim; 5-6 yaşındaki bir bahçeden yılda 5 bin ton elma hasat edilir. Kilosu ortalama 1 TL olduğunda, bu bahçenin getirisi 5 milyon TL’dir. Dolu vurması halinde bu ürünler pazar değerini yitireceğinden kilosu 25 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satılır. Yani kayıp tam 4 milyon TL’dir.”

Dolu, mahsule verdiği zararın yanında ağaçlara da zarar veriyor. Bu durum bir sonraki yılın ürününe de etki ediyor. Yani bu açıdan bakıldığında sistemin kendini amorti etmesi oldukça kısa sürede gerçekleşiyor.

Aynı hesaplamayı “Don Önleme Sistemleri” için de yapıyor Fahri Öz: “120 dekarlık bir kapasiteye sahip sistemin çiftçiye maliyeti 21 bin dolar. Aynı bahçe dondan dolayı yüzde 100 zarar gördüğünde bu 560 bin kg’lık elma zararı anlamına gelir ve bunun maddi karşılığı 560 bin TL’dir.

3-Efe Tohum hakkında

3-Efe Tohum, 2009 yılında, özellikle şeker pancarı tohumu ve şeker sanayi konusunda çalıştıkları yabancı sermayeli şirketlerdeki konumları sebebiyle 20 yıllık sektör tecrübesine sahip, Dr. Ali Fehmi Soygeniş ve Ziraat Yüksek Müh. Fahri Öz tarafından kurulmuş bir tohum şirketi. LSH Holding bünyesindeki İngiltere kökenli Lion-Seeds firmasının şeker pancarı tohumu üretim, pazarlama ve satış konularında Türkiye, Türki Cumhuriyetler, İran, Irak, Suriye ve Mısır’da exlusive distribütörlüğünü yürütüyor. 2014 yılından itibaren de bir Hollanda firması olan Agroplant ile exlusive distribütörlük anlaşması imzalayarak, Türkiye’de patates üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerine başladı. Şirket, tohum faaliyetlerinin yanında tarımsal alanda farklı teknolojileri de portföyüne katarak ülke tarımına hizmet ediyor. Bu kapsamda Rusya orijinli bir teknoloji olan bulutların içerisinde olası dolu kristallerini eriterek yağmura dönüştüren “Dolu Önleme Sistemi” ve meyve ağaçlarını ilkbaharın son donlarından koruyan “Don Önleme Sistemi”ni Türk çiftçisiyle tanıştırmayı ana hedefleri arasına aldı.

Ayrıca Hollanda orijinli De Leye firmasının da meyvelerde raf ömrünü uzatan Bio-Fresh™ ürünün de Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor.