Piyasaların yeni enstrümanı: Buğday

Piyasaların yeni enstrümanı: Buğday

Konya Ticaret Borsası tarım sektörünü önemli bir yere taşıyan “Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” konulu seminer ile üyelerini bilgilendirdi.

Toplantıya Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Meclis Başkanı Selçuk Öcal, Borsa İstanbul VİOP Bölüm Müdürü Kamil Güzel, Ziraat Yatırım A.Ş. Genel Müdür Mehmet Gönen, Konya Ticaret Borsası üyeleri ile misafir olarak Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve heyeti katıldı.

Tarımsal ticaret derinlik kazanacak

Konuklar ilk önce KTB Elektronik Satış Salonu’nda bir inceleme yaparak, işleyiş hakkında KTB Başkanı Hüseyin Çevikten bilgi aldılar. Ardından “Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” konulu seminere geçildi. Burada açılış konuşması yapan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, ticarette sınırların kalktığı günümüzde, ‘ürettiğiniz değil sattığınız mal sizindir’ diyerek, bu açıdan organize piyasalar olan borsalarımızın da küreselleşmesinin kaçınılmaz bir sonuç olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Türkiye’nin dünya tarımsal ticaretinde merkez bir coğrafyada bulunduğunu, fakat bu ticaretten istenilen payın alınamadığını ifade eden Çevik, amaçlarının tarımsal ticareti ulusal ve uluslararası bir niteliğe kavuşturarak, bu ülkenin üretim değerine katma değer katmak olduğunun altını çizdi. Bu bilinçle Konya Ticaret Borsası olarak, kendine hedefler belirlediklerini, ortak akılla oluşturulan stratejik planlarını hayata geçirdiklerini belirten Çevik, “Bu çerçevede; ilk piyasamız olan spot piyasamız için, Türkiye’nin ilk Elektronik Satış Salonu’nu hizmete sunduk. Spot piyasamıza artan güvenle birlikte; işlem miktarımız 2 kat artarak, yıllık 1 milyon tona yaklaşmıştır. 2006 yılında çıkan lisanslı depo yasası çıkmıştı.

“İkinci piyasamızı oluşturduk”

Borsa olarak 100 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuk yatırımı ve beraberinde Borsa Konya platformumuz ile de ikinci piyasamızı oluşturduk. 1400 üyesi ile 320 milyon lira işlem hacmi ve 460 bin ton Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ticaret hacmine ulaşan piyasamız, Türkiye’nin kurulu lisanslı depo kapasitesinin % 70’ine hizmet sunmaktadır.

Üçüncü piyasamız Borsa Konya Tarımsal Ürün ve Emtia İhtisas Piyasaları (TÜVEİP) ile de geçtiğimiz ay Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun teşrifleriyle, Borsa İstanbul ile yapılan anlaşma çerçevesinde, yerli ve yabancı yatırımcılara, Türkiye’de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapıldığı ilan edilmiştir. Borsamız, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olmasını sağlayacak bu yapı içerinde, üzerine düşen sorumluluğun farkındadır” diyerek, çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizdi.

“Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” konulu seminerde Borsa İstanbul VİOP Bölüm Müdürü Kamil Güzel, Ziraat Yatırım A.Ş. Genel Müdür Mehmet Gönen, Konya Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esat Bilici birer sunum yaparak, katılımcıların sorularına cevap verdiler.