Türkiye margarin endüstrisi AB ve ABD’ye örnek oldu

Türkiye margarin endüstrisi AB ve ABD’ye örnek oldu

Kanada’da McMaster Üniversitesi’nin doymuş yağların zararlı olmadığını, endüstriyel trans yağların ise kalp hastalıklarına yol açtığına yönelik araştırmasını değerlendiren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, Türkiye’nin trans yağ konusunda 2006’dan itibaren Avrupa ve Amerika’dan çok daha ileride olduğunu söyledi.

Kanada’da McMaster Üniversitesi, doymuş yağların kalp hastalıkları ve diyabete yol açmadığını, sanılanın aksine zararlı olmadığını açıkladı. McMaster Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, “Doymuş yağların; kalp hastalıkları ve diyabete sebep olmadığı görülmüştür. Endüstriyel trans yağlar ise kalp hastalıklarına yol açmaktadır” denildi. Kanada’da yapılan meta-analiz sonuçlarını değerlendiren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, “Kanada’da yapılan meta-analiz, daha önce yapılmış birden çok klinik araştırma sonuçlarının aynı kriterlerle değerlendirildiği özet bir rapordur. Meta-analiz metninde; bilim dünyasında eskiden düşünülenin aksine doymuş yağ asitlerinin kardiyovasküler risk nedeni olmadığı, trans yağ asitlerinin ise önemli kardiyovasküler risk nedeni olduğu anlatılıyor” dedi.

Metin Yurdagül, trans yağ konusunda Türkiye’nin zaten 2006 yılından itibaren Avrupa ve Amerika’dan çok daha ileri durumda olduğunu söyledi. Türkiye’de MÜMSAD üyesi kuruluşlarca üretilen margarinlerde zaten 2006 yılından beri araştırmada vurgulanan “kısmi hidrojenasyon” yönteminin kullanılmadığına dikkat çeken Metin Yurdagül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derneğimizin girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ içeriği yapılan büyük yatırımlarla 2006 yılında kaldırılmıştır. Henüz Avrupa’da ve ABD’de trans yağ tartışmaları sonlanmamışken, Türkiye’de sanayinin kendi inisiyatifi ile 9 yıl önce bu kararı alması çok önemli bir başarıdır. FDA henüz bir ay kadar önce ABD’de kısmi hidrojenasyon yönteminin kaldırılacağını ve bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi tanınacağını beyan etmişti. Dolayısıyla gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye, ABD’den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılması konusunda Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır.”

Bugünkü modern margarin

146 yıllık bir gıda maddesi olan margarin, çeşitli teknolojik gelişmelerden sonra günümüzde geldiği noktada ‘modern margarin’ olarak tanımladığını belirten Yurdagül, modern margarinin taşıdığı özellikleri şöyle özetledi:

  1. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir.

  2. Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez.

  3. Kase margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir. (Doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitlerini içerir. Tereyağının doymuş yağ asidi oranı % 65’tir. Ayçiçeği yağı % 11, mısıryağı % 13, zeytinyağı % 15-17 arasında doymuş yağ içerir. Kase margarin ise % 15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Yani doymuş yağ içeriği bakımından aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur.)

  4. Trans yağ yoktur.

  5. Kase margarinlerin yağ içeriği % 60, paketlerin ise % 70’dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre % 30-40 daha az enerji verir.