Kerry Ortadoğu Pakistan Türkiye İş Geliştirme ve Satış Müdürü Yeliz Caak: “Bir yiyecek ve içecek devriminin ortasındayız” 

Kerry Ortadoğu Pakistan Türkiye Genel Müdürü İnanç Işık, “Kerry Group olarak Türk tüketicilerinin tat ve beslenme ihtiyaçlarını karşılarken, aynı zamanda küresel kaynakların sınırlı olması bilinciyle, sürdürülebilir gıda çözümlerimizi de hizmetlerine sunmaya başladık” diyor. Kerry Ortadoğu Pakistan Türkiye İş Geliştirme ve Satış Müdürü Yeliz Caak, sorularımızı yanıtladı.

-Sayın Caak, Kerry’nin kuruluş öyküsünü ve faaliyet alanlarını anlatır mısınız?

Kerry 1972 yılında İrlanda’da kuruldu. 30 ülkedeki 150 üretim tesisi ve 25.000 üzerinde çalışanı ile dünya çapında 140 ülkede 18.000 gıda bileşeni ve aroma ürününü müşterilerine ulaştırıyor. Gıda endüstrisinin en geniş tat & beslenme sistemleri ve fonksiyonel bileşenlerini kapsayan portföyünü global gıda, içecek ve ilaç sektörlerinin kullanımına sunuyor.

Yeni ürün geliştirme, üretim ve ticarileştirme konularındaki uzmanlığımızı kullanarak müşterimize uygun olarak özelleştirilmiş, yaratıcı, iştah açıcı gıda ve içecek çözümlerimizi dünya çapında en büyük üretici, dağıtıcı firmalarla ve global gıda hizmeti veren zincir restoranlarla buluşturuyoruz.

Bir yiyecek ve içecek devriminin ortasındayız. Kerry olarak; tüketici içgörülerimiz, birinci sınıf inovasyonumuz, uygulama uzmanlığımız ve sürdürülebilir bir şekilde tat ve beslenme çözümleri yaratma konusundaki uzun geçmişimizle, endüstrinin bu karmaşık zorluğa yanıtını tahmin etme ve yönetme konusunda öncülük ediyoruz.

Dünya çapında büyüme ve yenilik fırsatlarını öngörmek ve bunlara yanıt vermek üzere sürdürülebilir beslenme ile geleceğe yön verme, yapay zeka kullanarak gelecekteki büyüme alanları ve fırsatları tahmin etme, inovasyonu bilimle teşvik etmek gibi araçları kullanıyoruz. Gıdanın geleceğini şekillendiren en son bilgiler ve yenilikler hakkında Kerry uzmanlarından bilgi alınmasını tavsiye ediyoruz.

-Kerry olarak hangi teknolojilerde etkinsiniz? Gıda portföyünüzde hangi ürünler yer alıyor?

Kerry Group geçen Temmuz ayında, gıda koruyucuları üreticisi Niacet’i 853 milyon € karşılığında satın aldı. Niacet ürünleri ile Kerry’nin temiz etiket, gıda koruma ve muhafaza teknolojilerini tamamlayarak pazardaki konumumuzu güçlendirip bu alanda büyümemizi de hızlandıracağız. Gıda koruyucuları sektöründe; et ürünleri, bitkisel proteinli et alternatifleri ve unlu mamullerde uygun maliyetli standard koruyucular ve temiz etiket çeşitleriyle global lider poziyonunda müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayı sürdüreceğiz. Gezegenimizdeki kaynakları daha az tüketerek, sürdürülebilir bir beslenme sistemi yaratma vizyonumuzun da gereği olarak gıda israfını azaltmayı hedefliyoruz. Gıda israfını azaltılmasında son ürün raf ömrünün uzatılmasının son derece olumlu bir etkiye sahip olacağına inanıyoruz.

Kerry ürünlerini temel teknoloji başlıkları altında sınıflandırabiliriz:

Lezzet geliştirme alanında: Tatlı ve tuzlu ürünlerde kullanılan aroma ve ekstraktlar, smoke (tütsü) ve grill aromaları, tat modülasyonu ürünleri

Beslenme alanında: Beta glukan 1.3/1.6, süt ürünleri, yağlar, prebiyotik ve probiyotikler, proteinler

Fonksiyonel ürünler: Emülgatörler, gıda koruyucuları, acacia gum (arap zamkı), lezzet ve tekstür için proteinler, enzimler, yapı geliştiriciler, brewing (demleme) ürünleri

Gıda üretimi: Peynir ve süt mamulleri tozları, kaplama malzemeleri, vegan/vejetaryen et ve süt ürünü alternatifleri, mutfak sosları, marinasyon malzemeleri, glazeler, baharatlar

İçeceklerde: Sıvı konsantreler, toz karışımlar, şurup ve soslar, topping (süsleme) ve krema ürünleri

-Et sektörüne yönelik yeni ürün ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Operasyonel verimliliği ve tüketicilerin güvenebileceği kaliteyi sağlarken son yıllarda gündemde olan bitkisel proteinli et ürünleri alternatiflerimizi sürekli daha da iyileştiriyoruz. Tüketici odaklı anlayışımız, gıda mühendisleri, araştırma ve geliştirme uzmanları ve deneyimli şeflerden oluşan ekibimizle, yenilikçi et ve et alternatif ürünleri için müşterilerimize özel konseptler üretiyoruz.

Rakipsiz tüketici deneyimleri sunmamıza yardımcı olmak için, pazar araştırması ve sürdürülebilirlik tekniklerini şeffaf bir tedarik zinciri ve teknolojilerimiz ile birleştiriyoruz.

Et ve et alternatifi bitkisel proteinleri ile kullanılmak üzere tasarlanmış, kaplamalar, çeşniler, marinasyon malzemeleri ve glazeler, doğal tütsü, grill, BBQ aromalarımız gıda koruma, fermantasyon ve tat bileşenleri dahil entegre sistemlerimize ait portföyümüzü yeni et ürünleri geliştirmede kullanıyoruz.

Kerry Doğal Smoke ve Grill Aromaları sayesinde tütsü dumanı için herhangi bir ağaç yakmaya gerek olmaksızın istenilen doğal tütsü lezzetini atomizer teknolojisi kullanarak EU mevzuatına göre “Doğal tütsülenmiştir” etiketiyle tüketicilerin beğenisine sunuyoruz. İstenilen tüm diğer pişirme metotlarına (Grill, BBQ, plate, odun ateşinde çevirme vb.) ait doğal aromaları et ürünlerine ekleyerek tavada pişirirken bile odun ateşinde pişirilmiş lezzet vermemiz mümkün olabiliyor.

Geleneksel lezzetin yanı sıra, altın-kahve tonlarında kızarmış görünüm veren doğal içeriklerimizle et ürünlerine iştah açıcı ve dikkat çekici bir görünüm kazandırıyoruz.

Karbondioksit salınımının, enerji, su ve temizlik maliyetlerinin azaltmasına ve üretimde kapasite artışına imkan sağlayan bu teknolojilerimiz sayesinde geleneksel lezzetleri yeni nesillere daha sürdürülebilir bir çerçevede ulaştırmayı hedefliyoruz.

Çeşitli teknolojilerimizi bir araya getirerek, yetkinliklerimiz, uzmanlığımız ve bilgi birikimimizle Kerry’nin tat ve beslenme teknolojilerimizi kullanarak en kompleks gıda güvenliği sorunlarına lezzetten ödün vermeden temiz ve sade etiketlerle çözüm önerebiliyoruz.

-Bitmekte olan 2021’i nasıl geçirdiniz? 2022’ye nasıl bakıyorsunuz?

Son birkaç yıldır et sektöründe, her yıl iki kat büyüyoruz. 2021’de Türkiye’deki müşterilerimizle daha fazla ürün çeşidimizi buluşturup, deneyimlerine daha çok ortak olma fırsatımız oldu. Türkiye’deki tüketicilerin beklentilerine özel çözümler geliştirdik ve 2020 yılından itibaren operasyonumuzu kolaylaştırmak, müşterilerimizin beklentilerine daha hızlı  yanıt verebilmek ve maliyetlerimizi iyileştirmek amacıyla Türkiye’deki fabrikamızda et ürünlerine yönelik üretimlere başlamıştık, ürettiğimiz ürün sayısını 2021’de daha da artırdık.

2020 yılı Kovid-19 pandemisi sebebiyle, sosyal hayatımızın yanı sıra gıda hizmeti veren restoran tüketimlerinin ciddi şekilde etkilendiği bir yıldı. 2021’de ise Haziran ayından itibaren zincir restoran kanalında çok hızlı bir toparlanma yakaladık. 2021’de Türkiye’de de şubeleri bulunan global zincir restoranlarda Kerry teknolojileri kullanılarak üretilen ürün sayısı arttı, yeni lezzetlerimizi tüketicilerle buluşturduğumuz güzel bir yıl oldu.

-Dünyadaki ve Türkiye’deki trendlere bakınca; temiz etiket, bitki bazlı ürünler, tüketici talepleri vb. kavramların öne çıktığını görüyoruz. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Çevresel duyarlılıklar ve sağlıkla ilgili kaygılarımız, et tüketimini azaltan ve bitki bazlı çözümlere geçen fleksitaryen tüketicilerin artışına yol açtı. Kerry olarak sürdürülebilirlik prensibiyle çeşitli uygulamalar için farklı formatlarda buğday, bezelye ve soya bazlı kuru veya dondurulmuş (IQF) proteinler üretiyoruz.

Ürünün yapısal özellikleri, bitki bazlı kategoride eşsiz bir yeme deneyimi sunmanın anahtarıdır. Çözümlerimiz, bitki proteini bazlı ürünlerde sınıfının en iyisi işlevsellik oluşturarak ürün bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur. Sürdürülebilir ve temiz etiket çözümleri içeren pazar lideri teknolojilerimizle müşterilerimizin ürünlerini ve ürün hikayelerini geliştirebiliriz.

Tat, tüketicilerin bir ürünü diğerine tercih etmesinin ana nedenidir. İyi tat sunmak, geleneksel olarak bitki bazlı et kategorisinde bir zorluk olmuştur ve bu 20 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız bir sorundur. Küresel lezzet uzmanları ve şefler ağımız, geleneksel et yeme tadı deneyiminden sebzeden ilham alan bir profile kadar, bitkisel protein ürünlerinde arzu edilen lezzeti oluşturabiliyoruz.

Kerry Radicle™ çözümlerimiz, bitki bazlı burgerlerden sosislere ve nugget’lara kadar tüketicilerin istediği tat, doku, işlevsellik ve beslenme ile bitki bazlı alternatif et ürünleri yaratır.

Temiz etiketli gıda koruma çözümlerimizden bahsedecek olursak; Yiyecekleri raf ömrü boyunca güvende tutmak çok yönlüdür. Lezzetli, besleyici, çekici ve keyifli bir ürün sunarken bozulma ve patojenlerden korunmayı ve tat bozulmasından korunmayı içerir. Tüketici dostu bir etiketi sürdürmek zor olsa da, Kerry çözümlerini kullanarak gıdaları taze, güvenli ve gözalıcı tutmanın doğal yolları vardır. Yiyecekleri lezzetli, besleyici ve etiketleri temiz tutarken raf ömrünü uzatabilecek içeriklerimiz şöyle;

Nötralize edilmiş doğal sirke: Sirke bazlı antimikrobiyaller mikropları öldürebilir ve gıda bozulmasını durdurabilir. Tamponlu sirke gibi ürünler lezzet katar ve Listeria monocytogenes gibi gıda kaynaklı patojenlerden koruma yetenekleriyle tanınır.

Narenciye özleri: Gelişmiş narenciye özü teknolojileri, raf ömrü boyunca lezzet ve kaliteyi korumak için biyoflavonoidlerin ve polifenollerin gücünden yararlanabilir. Pek çok tüketici, erken yaşta dilimlenmiş meyvelerin kararmasını önlemek için limon suyu koymayı öğrendi, bu nedenle narenciye meyvelerinin doğal raf ömrü özellikleri zaten biliniyor.

Enzimler: Belirli amilolitik enzim türleri gibi enzimler, jelatinleşmeden sonra nişasta granülleri üzerinde seçici olarak etki ederek çalışır ve katkı maddelerine ihtiyaç duymadan unlu mamullerin raf ömrünü uzatabilir. Enzimler, tüketicinin temiz etiket beklentisiyle uyumludur ve ayrıca ürün geliştirme, süreç optimizasyonu ve sürdürülebilirlik faydaları sağlar.

Kereviz: Fermente kereviz, işlenmiş etlerdeki popüler koruyucu alternatiflerinin temelidir ve geleneksel olarak işlenmiş etlerdeki sodyum nitrit gibi bileşenlerin işlevselliğinin yerini alır. Standardize edilmiş ve istenilen nitrit miktarına göre dozajlanabilen kereviz tozumuz reçetelerde birebir nitritin yerini alabilmektedir.

Fermente malzemeler: Fermantasyon doğal bir süreçtir. Süt ürünleri, buğday veya diğer şeker kaynakları gibi yaygın bileşenlerin fermantasyonunun çıktılarından biri, lezzet ve raf ömrü üzerinde olumlu etkisi olan doğal olarak türetilen organik asitlerdir. Fermente gıdaların popülaritesi artıyor ve dünya çapındaki tüketiciler fermente bileşenlerin önemine giderek daha fazla aşina oluyor.

Tüketici dostu gıda bileşenleri portföyümüz, eşsiz bir tadım deneyimi ve gıda güvenliği sağlarken atıkların azaltılmasına katkıda bulunur. Böylece ürünler hem temiz etiketli hem de uzun ömürlü olur, bilinen doğal bileşenlerin koruyucu olarak kullanılması ürüne güvenilirlik ve işlev katar.