Durak Fındık, konumunu Tomra 5C ile güçlendiriyor

Türkiye’nin önde gelen fındık üreticilerinden Durak Fındık, Tomra ayıklama çözümleri ile pazardaki konumunu ve hedeflerini güçlendirmeye devam ediyor.

Tomra Türkiye fındık sektöründe ciro liderliğini elden bırakmayan Durak Fındık, Tomra makinelerine yaptığı yatırımlarla ürün kalitesi ve kapasitesinde yakaladığı artış sayesinde başarılarını katlıyor. Durak, Türkiye’de alanında ilk beş şirket arasındaki gücünü artırıyor ve bir basamak ilerlemeyle ihracatta üçüncü büyük fındık üreticisi olarak konumunu güçlendiriyor.

Kesintisiz büyüme sürecinin en son adımı olarak Durak Fındık, Hendek-Sakarya’daki işleme tesisinde Temmuz ayı sonlarında devreye alınacak üç yeni Tomra 5C ayıklama makinesinin alımını gerçekleştirdi. Böylece Durak, fındık ayıklama süreçlerinde yeni Tomra 5C makinesini kullanan ilk işletmelerden biri olacak.

Durak Fındık, Ordu, Samsun, Hendek-Sakarya’da bulunan beş ayrı fındık işleme tesisinde yeni makineleri de dahil toplam 31 adet Tomra sensör bazlı ayıklama makinesi ile operasyonlarının verimliliğini artırıyor.

Son olarak 2020’de 5 adet Tomra Nimbus makinesinin kurulumunu yaptıklarına değinen Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak; “Yıllık 50 bin ton iç fındık, 20 bin tona yakın ise kavrulmuş fındık üretiyoruz. Kavrulmuş fındıkta son iki yılda 15 bin tondan 20 bin ton üretime çıkmayı başardık.

Üretim kapasitemiz ve kalitemizin kesintisiz artışında ise Tomra sensör bazlı ayıklama makinelerinin katkısı şüphesiz. Şimdi ise Tomra 5C makinesinin son teknolojideki özellikleri ile sunduğu avantajlar sayesinde yabancı madde ve kusurlu ürün ayıklamasında kriterlerimizi daha da yukarı taşıyoruz. Urlu fındık, sivri fındık gibi ayıklanması zor kusurlarda daha yüksek verimlilik yakalayacağız. Bu sayede daha önce kullanamadığımız bazı yörelerin fındıklarını da değerlendirme şansımız olacak ve verimliliğimizi artıracağız” şeklinde belirtti.

Tomra 5C, en yüksek miktarda birinci kalitede ürün sağlıyor

Tomra 5C premium optik ayıklama makinesi, mümkün olan en iyi yabancı madde ayıklama performansı için sektörde lider sensör teknolojilerini, makine öğrenimi ve büyük veri analiziyle birleştiriyor.

Tomra 5C, işleyicilerin her bir ürün tanesini ve yabancı maddeyi açıkça görüntülemelerini ve bu sayede daha yüksek kâr, daha iyi ürün kalitesi ve hızlı ekipman getirisi elde etmek üzere gerçek zamanlı  kararlar alabilmelerini sağlıyor. Yüksek kapasitelerde kabuklu yemiş ve kuru meyve ürünlerini kolaylıkla işleyebilmek üzere tasarlanan Tomra 5C, en yüksek miktarda birinci kalitede ürün sağlıyor. Böylece işleyiciler, yeniden seçme, taşıma ve işçilik maliyetlerinden tasarruf ediyor.

24 bin ton olan 2021 ihracatlarını 2022 yılında 30 bin ton seviyelerine çıkartacaklarını belirten Kadir Durak; “Ocak ayından Haziran ayı ortasına kadar 15 bin ton ihracat ile zaten hedefimizin yüzde 50’sini tamamlamış olduk.

Tabi ki bu başarı, otomasyon sayesinde sağlanan kapasite ve kalite artışına bağlı ancak özellikle altını çizmek isterim ki, kalite standartlarınızı yüksek tutmadığınızda bunun sağlanması mümkün olmaz. Kapasite kadar kaliteyi de artırdığınızda var olan müşterilerinizi sürdürülebilir kılmanız ve yeni müşterilerden de talep almanız mümkün.

Pandemi dönemine rağmen var olan müşterilerimizi yüzde 100 korurken, yüzde 5 oranında yeni müşteriler ile işbirliğimize başladık ki, bu oran sektörümüzde kıymetli bir gelişmedir. İhracat rakamlarımızı da artırmayı başardık. Toplam üretimimizin yüzde 55’ini ihraç ederken yüzde 45’ini iç pazara sunuyoruz. Bu anlamda da otomasyon yatırımlarımızın karşılığını aldığımıza inanıyoruz” dedi.

En küçük kusurları bile algılayabiliyor

Kusurları tanımlama ve analiz etme yetenekleri geliştirilmiş Tomra 5C, daha gelişmiş lazer ve BSI+ optiklerinin yardımıyla böcek yeniği gibi en küçük kusurları bile algılayabiliyor. Sensör tasarımındaki bu iyileştirmeler, benzer makinelerle mümkün olmayan detayların görüntülenmesi ve ayıklanmasına olanak tanıyor.

Kadir Durak, sensör bazlı makinelerin seçme performansının her geçen gün geliştiğine de dikkat çekti; “Bu nedenle her zaman en gelişmiş altyapıyı sağlamak üzere son teknolojideki makineleri tercih ediyoruz.

Dolayısıyla sektörümüze de örnek teşkil ettiğimizi söyleyebiliriz. Tomra 5C, özel bir noktada duruyor ve ürün kalitesine büyük katkı sağlıyor. Makinelerin performansı o kadar gelişti ki, önümüzdeki 10 yıl içinde insan gücü ile yapılan manuel seçimler yok denecek kadar azalacak. Bu sayede insan gücü daha kıymetli alanlarda değerlendirilecek” diye belirtti.

“Müşterilerimize geleceğe yatırım yapma imkanı sunabiliyoruz”

Tomra Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit; “Tomra 5C ile sektördeki daha yüksek kapasite, en hassas yabancı madde ve kalite kusuru ayıklaması, önceden mümkün olmayan sivri fındık seçimi ve makinelerin internete bağlı kalite kontrol cihazı gibi çalışmasına imkan veren bilgi aktarım taleplerine çözüm getirdik.

Aynı zamanda tasarımda yaptığımız değişiklerle bakım ve operasyon işlemleri çok daha kolaylaştı. En önemlisi de kullandığımız yeni yazılım platformu sayesinde ileride söz konusu olabilecek tüm teknolojik geliştirmelere açık hale getirdik. Böylece Tomra 5C kullanıcısı olan müşterilerimize geleceğe yatırım yapma imkanı sunabiliyoruz” dedi.

Genel olarak sektörün durumunu da değerlendiren Kadir Durak şöyle konuştu: “Türkiye, fındık üretiminde dünyada lider. 2021’de 800 bin ton rekolte yakalandı. Bu yıl ise Eylül 2022’de 750 bin ton ürünün hasat edilmesi bekleniyor. Türkiye’nin ardından İtalya, Gürcistan, Amerika ve Şili, fındık üretiminde önemli ülkeler. Dünya geneline baktığımızda fındık üretimi, diğer ülkelerde artmaya devam ediyor. Örneğin İtalya geçen yıl rekoltesini 50 bin tondan 140 bin tona çıkarttı.

Dolayısıyla ülkemizin  fındık üretimi ve ihracatında liderliğe devam etmesi  için üretim maliyetleri, satış rakamları, otomasyon yatırımları büyük önem taşıyor.”