Gıda endüstrisinde blokzinciri uygulamaları

Gıda endüstrisinde etik kaynakların izlenmesiyle ilgili blokzinciri uygulamaları tartışmaya açılıyor. Türkiye Bilişim Vakfı inisiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu’nun düzenlediği webinar’da çevreye, yaban hayatına ve ekosisteme zarar veren ihlallerin blokzinciri ile nasıl kontrol altına alındığı konuşulacak.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun gündemindeki “Tedarik Zincirleri ve Uluslararası Ticaret için Blokzinciri” çalışmaları konusunda Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) inisiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu’nun çalışmaları sürüyor. Uluslararası ticarette blokzinciri uygulamaları bir dizi webinar’da konunun tarafı uzmanlar, düzenleyiciler ve sektör profesyonelleri ile tartışmaya açılıyor.

Blockchain Türkiye Platformu Üretim, Lojistik ve Taşımacılık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen webinar serisinin beşincisi 27 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Gıda endüstrisinde etik kaynakların izlenmesinde blokzinciri kullanımının ele alınacağı webinar’ı OBASE Ürün Grup Yöneticisi Okay Akdeniz modere edecek. Toplantıya Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş, Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) Başkan Yardımcısı Petek Ataman ve Doktar Kurucu Ortağı& Genel Müdürü Tanzer Bilgen katılacak.

Konuyla ilgili çalışmalar yapan KPMG Türkiye’den Gıda ve İçecek Sektör Lideri Banu Kürk, gıda endüstrisinde insan hakları ihlalleri yasa dışı ya da bildirilmemiş ticaret gibi konular nedeniyle hem ekosistemin zarar gördüğünü hem de ticaret anlaşmazlıkları yaşandığını belirtti. Balıkçılıkla ilgili süreçlerden örnek veren Kürk, “Gıda endüstrisinde önemli payı olan küresel balıkçılıkta yılda ortalama 91 milyon ton balık avlanıyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki balık havzalarının çoğunun izleri sürülemediği gibi kayıtsız avcıların faaliyetleri de takip edilemiyor. Blokzinciri tabanlı bir sistem balığın üretiminden müşterinin tabağına gitmesine kadarki sürecin izlenmesine, balıkçılık kotalarına uyulmasına ve tüketici için şeffaflık sağlamasına imkan veriyor. Balık kotalarının izlenmesi, hayalet balıkçılığı ve balık göçünü önleyerek okyanus faunasını doğrudan etkileyebilir” dedi.

“Güven, şeffaflık ve otomasyon artarak sürdürülebilir bir gıda endüstrisi inşa edilecek”

Değişmez, merkezi olmayan ve küresel anlamda denetlenebilir bir formatta saklanan ve alışverişi yapılan belgelerin gıda endüstrisinde uluslararası ticaret süreçlerini standartlaştıracağını vurgulayan Kürk, şöyle konuştu:

“Artan uluslararası ticaret, değer zincirinin farklı aşamalarında denetim ve kalite kontrolünü neredeyse imkansız hale getirdi. Tüketiciler için satın aldıkları ürünlerin nereden geldiğini ve nasıl üretildiğini bilmek çoğu zaman zor. Aynı şekilde şirketler de sürdürülebilir ortaklıklar kurmak ve ortakların kaynaklarını doğrulamak konusunda zorluklar yaşıyor. Blokzinciri teknolojisi uzun vadede tüketicilerin ürünlerin nereden geldiğini doğrulamasına, farkındalığı artırmasına, genel olarak etik ve sosyal açıdan iyi ürünleri destekleyen daha bilinçli seçimlere fayda sağlayacak. Gıda endüstrisinde kullanılan bir blokzinciri aracılığıyla paydaşlar, ürünleri çok aşamalı tedarik zinciri üzerinden izleyebilecek ve tedarik zinciri katılımcılarına güven ve şeffaflık sunan dijital bir altyapı sunulacak. Böylece insanlar ağırlıklı olarak sürdürülebilir ve etik yetiştirilen ve üretilen yerel ürünlere yönelecek. Güven, şeffaflık ve otomasyon artarak sürdürülebilir bir gıda endüstrisi inşa edilecek.”

Webinar, 27 Mayıs 2021 Perşembe günü saat 21.00-22.00 arasında BCTR Youtube kanalı üzerinden canlı yayımlanacak.

KPMG hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 147 ülkede 220 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv, endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara , İzmir ve Bursa ofisleriyle, 1982 yılından beri 1700 çalışanıyla her sektörden 4000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. 
BCTR Hakkında
Blockchain teknolojisi başta iş dünyası olmak üzere, kamu ve bireysel yaşam üzerinde köklü etkilere sahip olma gücünü taşımaktadır. Bu güç sadece araç olarak yenilikçi bir teknoloji olmanın ötesinde düşünce yapısını ve iş süreçlerini yeniden tanımlamayı gerektiriyor. Blockchain Türkiye Platformu, 2018 yılında Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde ticari kaygılardan uzak bir çizgide ve bağımsız bir yapıda kurulmuştur. Platformun hedefi, Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturuyor.