Gıdada hile analizlerle tespit ediliyor

Kasap köfteyi taze hazırlayacak (BAŞLIK)
Özlem ERGÜN – Editör

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için yaptığı analizde, vatandaşın sağlığını tehdit eden gıda maddelerindeki hileleri bir bir ortaya koydu.

Hileli ya da taklit gıda maddelerine karşı vatandaşlara, ürün etiketini iyi okumaları ve dökme ürünlerden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

Prof. Dr. Nevzat Artık’ın belirlediği hilelere burada yer vermek istiyorum:

Kırmızı et: Yapılan testlere göre işlenmiş kırmızı et ürünlerine, binde 65 oranında eşek, domuz ve at eti katılıyor. Pahalı olan kırmızı ete tavuk, hindi, bıldırcın ya da devekuşu eti de ekleniyor.
Süt ürünü: Tereyağı, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde çok sık hileye başvuruluyor. Süt ürünlerine jelatin, peynire nişasta ve dondurmaya bitkisel yağ ekleniyor.

Takviye edici gıdalar: Bu gıdalar, daha çok ‘zayıflama’ ya da ‘cinsel gücü artırıcı’ özellikleri vurgulanarak piyasada satılıyor. Bu tür ürünlere, zayıflatmak amacıyla insan sağlığına zararlı olan sildenafil ve sibutramin katılıyor.

Bulgur: Boya katılıyor.

Bal: Saf ve doğal olması gereken balda, üç ayrı yöntemle hile uygulanıyor. Mısır şurubuna bal enzimi katılıyor. Bu yolla arısız ‘sözde’ bal üretilip vatandaşa bal fiyatından satılıyor. Arıya, şeker şurubu veriliyor. Yapay bal üretiliyor. Sahte bal ile gerçeği karıştırılarak da sahtecilik yapılıyor.

Soslar: Ketçapta, yapay renk verici maddeler kullanılıyor. Ürünün, raf ömrünü uzatmak için bu amaçla çok fazla kimyasal kullanılıyor. Glikoz sitrit asit ve karamel karışımları sos adı altında satılıyor. Mayonezde, fazla koruyucu ve bitkisel yağ karışımı bulunuyor.
Üzüm pekmezi: Pekmezde en fazla fruktoz ilavesi görülüyor. Böylece üzüm kullanılmadan üzüm pekmezi üretiliyor. Üzüm pekmezi üretilirken, doğal üzüm kullanılmıyor. İncir ekstraktı, mısır şurubu ve karpuz konsantresi ile ürün oluşturuluyor.

Bakanlık, gıdada taklit ve tağşiş yapan üreticilere 10 bin TL idari para cezası kesiyor.

Endonezya ambalaj ürünleri pazar araştırması

TC Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü, Ülke Masaları-II Dairesi’nden Pınar Aslan ve Banu Bektaş’ın “Endonezya ambalaj ürünleri yerinde pazar araştırması”nın bir kısmına yer veriyoruz.

Rapora göre, Endonezya’nın ambalaj sektörü, ülkenin artmakta olan tüketici alım gücüne bağlı olarak genişleyen bir sektör. 2012 yılında sektörün % 11,1 oranında büyüyerek 4,36 milyar ABD Doları’na ulaştığı tahmin ediliyor. Ülkede ambalaj talebini oluşturan başlıca sektörler ise gıda, içecek ve ilaç sanayileri.

Türkiye’nin Endonezya’ya olan ambalaj ürünleri ihracatı 2008 yılında 142 bin dolar 2011 yılında 913 bin dolara ulaşmış. 2012 yılında ise ihracatımız % 36 oranında gerileyerek 583 bin dolar düzeyinde gerçekleşmiş. İhracatımızın % 65 gibi büyük bir bölümünü plastik ambalajlar, % 29’unu ise kağıt ambalajlar oluşturuyor. Endonezya’ya yönelik en önemli ihraç kaleminiz ise plastik filmler ve folyolar. Türkiye’nin Endonezya ambalaj ürünleri ithalatı içindeki payı oldukça düşük. Pazarın 2012 itibariyle ithalatı 2,5 milyar dolar, aynı yıl için Türkiye’nin ihracatının 3,2 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, ihraç potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediği düşünülüyor.

Ağustos sayısında görüşmek üzere,

Hoşça kalın.