İhracat potansiyeli yüksek ürün: Zeytinyağı

kapak konusu
TC Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığı

Zeytin ve zeytinyağı üretimi daha çok Ege ve Marmara bölgesinde yapılıyor. Üretim yapılan şehirler arasında, Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale’de başta geliyor.

Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Zeytin ve zeytinyağı üretimi daha çok Ege ve Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale üretimin gerçekleştiği başlıca illerimizdir.

Türkiye üretimi ve ihracatı

Türkiye’de üretim

Zeytin ağacında periyodisiteden dolayı zeytin üretimi yıllara göre inişli çıkışlı bir grafik izlemekte ve üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün alınmaktadır. 1994/95 sezonuna kadar kuraklık ve don zararı gibi iklim etkilerinin yanı sıra ekonomik sebepler nedeniyle üretim düşük seyretmiştir. Ancak son yıllarda iklim koşullarının düzelmesi, yeni zeytin fidanlarının dikimi ve zeytin üretiminin özendirilmesi konusundaki çalışmaların da etkisiyle zeytin üretimi artış göstermiştir.

grafik 1

Yine de uygun bakım, hasat ve sulama tekniklerinin tam olarak uygulanamaması gibi sebeplerle var ve yok yılları arasındaki üretim farkı büyük olmaktadır. Zeytin üretimindeki olumlu gelişmelere paralel olarak son yıllarda zeytin sıkma tesislerinin modernleşmesi, kapasitelerinin artması ve modern rafine zeytinyağı işleme tesislerinin devreye girmesiyle birlikte zeytinyağı üretim miktarı ve kalitesinde de ilerleme kaydedilmiştir.

grafik 2

1995/96 sezonu öncesinde ortalama zeytinyağı üretimi 61 bin ton iken, bundan sonraki on iki sezonluk dönemde (1996/97-2007/08) iki katına çıkarak ortalama 120 bin tona ulaşmıştır. UZK (Uluslararası Zeytin Konseyi-International Olive Council-IOC)’nin, 2012/13 sezonunda Türkiye’nin zeytinyağı üretimi için tahmini 195 bin tondur.

Toplam üretimdeki artış daha çok var yıllarındaki artışlardan kaynaklanmakta olup, üretimdeki bu eğilimin sürekli kılınması, var ve yok yıllarındaki makasın azaltılmasına bağlıdır.

tablo 1
Tablo 1. Türkiye’nin sezonlar itibariyle zeytinyağı üretimi (1000 Ton ), Kaynak: International Olive Council–IOC* : Gerçekleşme Tahmini **: Tahmin Sezon aralığı 1 Kasım-31 Ekim

Türkiye’nin ihracatı

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı, yıldan yıla zeytin ve buna bağlı olarak zeytinyağı üretiminde meydana gelen dalgalanmalar sebebiyle keskin artış ve düşüşler göstermektedir. İşleme teknolojisi, pazarlama politikaları ve rakiplerimizin zeytinyağı üretimindeki yükseliş ve düşüşler de ihracatımızı etkileyen diğer önemli unsurlardır.

tablo 2
Tablo 2. Türkiye’nin ülkelere göre zeytinyağı ihracatı (Miktar: 1000 Ton, Değer: 1000 ABD Doları), Kaynak: TÜİK

Türkiye net zeytinyağı ihracatçısı ülkeler arasında bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı ihracatı 2004/05 sezonunda 93 bin ton karşılığı 291 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2005/06 sezonunda ise üretimde yok yılı yaşanması sebebiyle ihracat düşüş göstermesine rağmen, 206 milyon dolar ile yok sezonları arasındaki en büyük ihracat değerine ulaşıldığı görülmektedir. Takvim yılı olarak incelendiğinde ise ihracatın 2012 yılında 81 milyon dolar olduğu görülmektedir.

Dünyada zeytinyağına yönelik talebin artması Türkiye için yeni ihraç pazarlarının ortaya çıkmasını sağlamış ve son yıllarda daha önce zeytinyağı ihracatı yapılmamış ülkeler Türkiye’ye yeni olanaklar sunmuştur. 2012 yılında 101 ülkeye zeytinyağı ihracatı yapılmıştır.

2012 yılı itibariyle en fazla zeytinyağı ihracatı 17 milyon dolarla ABD’ye gerçekleştirilmiştir.

Bu ülkeyi 13 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 7,3 milyon dolarla Japonya izlemiştir. Bu üç ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatımızın % 45’ini oluşturmuştur.

AB’nin zeytinyağında uyguladığı yüksek gümrük vergileri, Türk zeytinyağının AB içinde, Almanya başta olmak üzere üretici olmayan ülkelerde pazarlanmasını da kısıtlamaktadır.

Uluslararası Zeytin Konseyinin tanıtım programları için hedef ülkeler arasında yer alan Çin, Hindistan ve Rusya Federasyonu Türk zeytinyağının da hedef pazarları arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra son yıllarda helal gıdanın ön plana çıktığı özellikle Malezya ve Endonezya gibi ülkeler de ihracatımız açısından potansiyel arz etmektedir.

Dünya ticareti

Zeytin üretiminin Akdeniz ve benzeri iklime sahip olan ülkelerde gerçekleşmesi, zeytinyağı ihracatında sınırlı sayıda ülkenin söz sahibi olmasına neden olmaktadır.

Dünya ihracatı: Dünya zeytinyağı ihracatının yaklaşık % 93’ü toplam sekiz ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Dünyada zeytinyağı talebinin yıldan yıla yükselmesi bu ülkelerin zeytinyağı ticaretindeki önemini daha da artırmaktadır. Avrupa Birliği zeytinyağı üretiminde kendi kendine yeter durumda olduğu kadar zeytinyağı ticaretinde de söz sahibidir. Etkili promosyon kampanyaları ile birlikte, AB’nin Ortak Tarım Politikası çerçevesinde sağladığı destekler üretici ülkelerin bu konuma gelmelerinde önemli katkıda bulunmuştur. AB ülkeleri, topluluk içi ticaret hariç olmak üzere, dünya zeytinyağı ihracatının % 66’sını gerçekleştirmektedir. 2011/12 sezonunda İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın AB dışına ihracatlarının sırasıyla 160 bin ton, 225 bin ton, 43 bin ton ve 14 bin ton olarak gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Aynı dönemde UZK verilerine göre Tunus’un ihracatı 140 bin ton, Türkiye’nin ihracatı ise 20 bin ton olarak tahmin edilmektedir.

Öte yandan AB içi ticaret de dahil edildiğinde dünya zeytinyağı ihracatındaki % 46’lık payıyla (Trademap) en büyük ihracatçı ülkenin İspanya olduğu görülmektedir. Ancak İspanya’nın ihracatının % 42’si İtalya’ya yapılmaktadır.

tablo 3
Tablo 3. Ülkeler itibariyle dünya zeytinyağı ihracatı (1000 Ton), Kaynak: International Olive Council – IOC, * : Gerçekleşme Tahmini, **: Tahmin

Dünya ithalatı: Zeytinyağı üreticisi AB ülkeleri, dünya zeytinyağı üretim ve ihracatından aldığı pay kadar zeytinyağı ithalatından da önemli oranda pay almaktadır. Bu durum özellikle İtalya’nın işleyip paketleyerek ihraç etmek üzere AB dışı üretici ülkelerden de dökme zeytinyağı ithal etmesinden kaynaklanmaktadır. 2011/12 sezonunda AB’nin topluluk dışı ülkelerden ithalatı bir önceki sezona göre % 6 artarak 87 bin tona yükselmiş, bu miktarın % 87’sini İtalya, % 7’sini de İspanya gerçekleştirmiştir.

tablo 4
Tablo 4. Ülkeler itibariyle dünya zeytinyağı ithalatı (1000 Ton), Kaynak: International Olive Council – IOC, * : Gerçekleşme Tahmini, **: Tahmin

Son yıllarda dünyada zeytinyağı tüketiminin artmasıyla birlikte başta ABD, Brezilya, Kanada ve Japonya olmak üzere birçok ülkenin ithalatının da yükseldiği görülmektedir.

Özellikle ABD son yıllarda gerçekleştirdiği 294 bin ton’a yaklaşan ithalatı ile dünyada önemli bir yere sahip olmuştur. Tüketiciler arasında giderek artan sağlık bilinci ve doğal yollarla üretilmiş olan gıdalara talep nedeniyle, dünya ticaretinde zeytinyağının öneminin daha da artması beklenmektedir. Artan gelir düzeyi ve yükselen hayat standartları zeytinyağı için yeni pazarların oluşmasına yol açacaktır.