İzli Tarım Projesi 1. yıl sonuçları açıklandı

İzli Tarım Projesi 1. yıl sonuçları açıklandı

Konya Ticaret Borsası (KTB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı MemişKütükcü, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M.Musa Özcan, proje koordinatörleri ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “Tarım dünyada çok önemli bir sektör haline geldi. Stratejik bir sektör olarak ele alınıyor. Hatta günümüz dünyasında 3 tane çok önemli kaynak olduğu ifade ediliyor. Bu kaynaklardan bir tanesi biliyorsunuz tarım, bir tanesi su, diğeri enerji. Bu 3 bileşeni elinde bulunduran ülkeler dünya siyasetine ve dünya ekonomisine çok rahat yön verebiliyorlar. Kaleli, “Günümüzde 7 milyar insanın gıda talebi günden güne artmaktadır. Artan nüfusun gıda üzerindeki baskısı, verim ve kalitenin yükselmesiyle azalacaktır. Günümüzde uluslararası ölçekte bir sektör olarak kabul edilen tarımda, hem toprağın korunması, hem de verim ve kaliteyi artırmanın yolları aranmaktadır. Konya Ticaret Borsası olarak, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda bununla ilgili bir proje yapılması kararlaştırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduğumuz proje kabul edilerek desteklendi. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu projeye başladık. Peki neydi amacımız? Ülkemiz, kurak yıllar harici, kendine yetecek miktarda buğdayı üretmektedir. Bizim sıkıntımız kaliteli buğdayda. Sanayicimizin istediği kalitede buğday üretiminde maalesef bir istikrar yakalanamadı. Çoğu un ihracı dolayısıyla olsa da; son 10 yılda 27 milyon ton buğday ithal edilmiştir. Sahip olduğu tarımsal potansiyeli ile Türkiye un ihracatı için de olsa buğday ithalatı yapmak zorunda değildir. Kaliteli buğday konusu, buğday ekim alanlarının çokluğu ve gelişmiş un sanayisi ile Konya için, daha önemli hale gelmektedir. Bu açıdan buğday üretiminde istenilen kaliteyi yakalamak bizler için, Ülkemiz için ekonomik bir konudur. Niye elimizde yeterli toprağımız, imkanımız ve insanımız varken, diğer ülkelerin çiftçilerini destekleyelim? Biz, dışarıya vereceğimiz dövizle kendi üreticimizi desteklemek istiyoruz. Amacımız doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi artırarak bu paranın ülkemizde kalmasıdır. Bizim hedefimiz, sürdürülebilir bir tarım üretimiyle birlikte; verimi ve kaliteyi artırmak, tarımsal üretim kadar tarımsal ticarette de söz sahibi olup, bölgenin gıda güvenliğini sağlamaktır. Tarımsal vicdanı güçlü bir Türkiye’yi, tarımsal üretimi ve ticaretiyle de bölgesinde etkin kılmaktır” diyerek projeye emek veren katkı yapan herkese teşekkür etti.

Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, toprağı koruyarak verim ve kaliteyi arttırmanın herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan ise, “Hükümetimiz hangi alan olursa olsun yeter ki katma değer oluşturan projeler sunulsun, anında destekliyor. O nedenle biz araştırma camiasına düşen tek görev araştırmaktır, çalışmaktır. İşte burada bunun güzel bir örneğini TAGEM, KTB, üniversitemiz ile birlikte gerçekleştirmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu da, “Tarımı tanımladığımızda buğdayla her şeyi izah edebilirsiniz. Tarımın risk ve belirsizliğinin en güzel göstergesi buğday alanıdır. 2015 yılında 15 milyon civarında bir kaynak ayrılacak bu tür projelere. Burada da güzel bir örneğini görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde olduğu üzere tarım piyasasının aktörleri birlikler, konseyler ve kuruluşlar olmalıdır. Burada herkes sorumlu davranmalıdır” şeklinde konuştu.

Araştırmayı yürüten akademisyenlerden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Öğüt, Prof. Dr. Bayram Sade, Prof. Dr. Sait Gezgin, Doç. Dr. Tamer Marakoğlu ve Doç. Dr. Yusuf Çelik’in ortaklaşa anlattıkları sonuç bildirgesine göre;

Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda 5 nolu izli ekim uygulaması, hem klasik hem de diğer izli ekim uygulamalarına göre yüksek protein değerinin elde edilmesini sağlamıştır.

Klasik ekim uygulamaları, tüm izli ekim uygulamalarından daha düşük protein değerlerinin elde edilmesine neden olmuştur.

Sulu ve kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda izli ekim uygulaması klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek zelenysedimentasyon değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır.

Makarnalık buğdaylarda ise sulu ve kuru koşullar da zelenysedimentasyon değeri için farklı trendler gözlenmiştir.

Sulu koşullarda tüm uygulamalar içinde, izli ekim uygulaması en yüksek gelişme süresinin elde edilmesini sağlamıştır.

Sulu koşullarda izli ekim uygulamalarının klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite değerlerine sahip olduğu görülmektedir.

Kuru koşullarda yetiştirilen buğdaylarda, farinograf özellikleri uygulama metoduna bağlı (klasik/izli) anlamlı bir değişim göstermemiştir.

Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda izli ekim uygulamaları daha yüksek enerji, direnç ve maksimum direnç değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır.

Kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda, ekstensograf özellikleri uygulama metoduna bağlı (klasik/izli) anlamlı bir değişim göstermemiştir.

Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda izli ekim uygulaması, kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda izli ekim uygulaması, diğer uygulamalardan daha yüksek bintane ağırlığı ve protein değerinin elde edilmesini sağlamıştır.

Sulu koşullarda tüm uygulamalar içinde izli ekim en yüksek gelişme süresinin elde edilmesini sağlamıştır. Genel olarak izli ekim uygulamaları klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite değerlerine sahip buğday örnekleri vermiştir.

Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda, izli ekim uygulamaları daha yüksek enerji, direnç ve maksimum direnç değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır. Buğdayların ekmekçilik kalitesi olumlu yönde gelişmiştir.

İzli ekim sisteminde kullanılan materyal homojen dağıldığı için bürüt kar olarak normal ekime göre yüzde 50 ye yakın bir karlılık artışı sağlanmıştır.