Metro Türkiye 6 milyon Euro’luk ürün ihraç ediyor

Metro Toptancı Market, Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin gündemine gastronomiyi bir ekonomik büyüme olanağı olarak taşımayı amaçlayan Gastroekonomi Zirvesi’ne katıldı.

“Kalkınmanın En Yeni Kaldıracı: Gastronomi” ana temalı etkinlikte konuşan Metro Toptancı Market Türkiye Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, Metro’nun Coğrafi İşaretli Ürünler projesiyle yerel değerleri nasıl güçlü birer ekonomik değere dönüştürdüklerini ve gastronomi keşif platformu olarak hizmet veren Gastronometro’yu anlattı.

Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak iddiasıyla yola çıkan ve attığı her adımla Türk mutfak kültürünü korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek misyonuyla hareket eden Metro Toptancı Market, TURYİD’in düzenlediği “Kalkınmanın En Yeni Kaldıracı: Gastronomi” ana temalı Gastroekonomi Zirvesi’ne katıldı. 29 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen Gastroekonomi Zirvesi’nde, gastronomi konusunda dünya markası olan ülkelerin temsilcileri bir araya gelerek, gastronominin ülke ekonomisini büyüten, kaynak yaratan bir endüstri olduğu örnek uygulamaları paylaştı.

Gastroekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Dünyaya Açılma Aşamasında Tedarikçilerin Oynadığı Kritik Rol” panelinde konuşan Metro Toptancı Market Türkiye Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Metro olarak üç yıl önce başladığımız Coğrafi İşaretli Ürün projemizle hem yerel tohumun korunmasına hem de yerel kalkınmaya destek oluyoruz. Coğrafi İşaretli Ürünler projemizde Metro olarak, önce üreticilerimiz arasında farkındalık yaratarak işe başladık. Bunun için yerel paydaşlarla ve akademisyenlerle seminerler düzenledik; ürün özelinde eğitimler verdik. Gerçek tohum ve doğru üretim metotlarını bir araya getirerek, üretimi standardize ettik. Verimliliği artırdık. Üreticilerimizin her birinin “Kırmızı Pasaport”, yani GLOBAL GAP Sertifikası almasını sağladık. Örneğin tükenmeye yüz tutan Taş Köprü Sarımsağı, sorgusuz sualsiz Avrupa’ya ihraç edilebilir konuma geldi. İhracat söz konusu olduğunda, ürünün Avrupa pazarına ve tüketicisine uygun hale getirilmesi için, üründe inovasyonlar gerçekleştirildi. Soyulmuş, püre haline getirilmiş ve hatta siyah sarımsak olarak gurme ürünlere dönüştü. Bu haliyle, Michelin yıldızlı şeflerin mutfaklarında hak ettiği yeri almaya başladı. Yalnızca iç piyasada değil, artık uluslararası bir marka haline dönüştü. Böylelikle; yaratılan fayda kendi kültür sınırlarını aşarak, başka kültürlere de katma değer yarattı” dedi.

Coğrafi İşaretli Ürünlere odaklanarak, dış ticaret açığı kapatılabilir

Alkaç ayrıca Metro Türkiye kanalıyla Metro ülkelerine ihraç edilen taze sebze-meyve ihracat rakamlarını hakkında bilgi verdi. Coğrafi İşaretli Ürünler projesinin hayata geçirildiği 2015-2016 yıllarında 5 ülkeye yönelik ihracat rakamlarının yaklaşık 3,3 milyon Euro hacmindeyken, bu yıl itibarıyla 10 ülkeye ve 6 milyon Euro’ya ulaştığına dikkat çekti. Türkiye’deki potansiyel Coğrafi İşaretli Ürünlere odaklanarak, dış ticaret açığının kapatılabileceğinin altını çizdi.

Alkaç son olarak, “Metro olarak biz, Türk mutfak kültürünü oluşturan tüm değerlere sahip çıkıyoruz. Tüm tedarikçilerimizle, paydaşlarımızla, profesyonel müşterilerimizle birlikte bu kültürü yaşatıp geleceğin hikayelerini yaratıyoruz. Bu yüzden gönül rahatlığıyla ‘Biz, Türk Mutfağıyız’ diyebiliyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

Gastronominin, çok eski ve kapsamlı bir mutfak kültürü bulunan Türkiye’de de lokomotif endüstrilerden biri olarak algılanması ve ekonomik kalkınmanın yeni kaldıracı olması hedeflenen etkinlikte ayrıca Peru, Danimarka, Güney Kore, İngiltere, Amerika ve İspanya’nın gastronomi konusundaki başarılara ulaşırken yaşadığı süreçler, bu ülkelerdeki devlet politikaları, tarım, ekonomi ve turizm gibi konular paylaşıldı.