Par-Tek’te müşteri memnuniyeti önem taşıyor

Faaliyetlerini; yağlı tohumlardan ham yağın hazırlanması, ekstraksiyon ve rafine ünitesi olarak açıklayan Par-Tek Danışmanlık Mali ve İdari İşler Müdürü İsmail Parlayan, pandemi sürecini anlattı.

-Sayın Parlayan, bitkisel yağ sektörü için sunduğunuz çözüm, makine ve teknolojilerden bahsedebilir misiniz?

Bitkisel (yenilebilir) yağ sektörünü veya teknolojilerini gruplamak gerekirse 3 başlık altında tanımlayabiliriz.

  • Yağlı tohumlardan ham yağın hazırlanması,
  • Ekstraksiyon ünitesi,
  • Rafine ünitesi.

Par-Tek olarak bu üç grup için tecrübeli teknik donanıma sahip ekibimizle hem imalat, kurulum ve devreye alma; hem de teknik danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Çözümlerimiz genelde müşteri memnuniyeti odaklıdır. Örneğin; şu an halihazırda teknik danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir müşterimizin elindeki makineleri de kullanarak tesisini yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda her biri alanında uzman teknik kadromuz ile sıfırdan P&ID’ler ve 3D çizimler oluşturarak müşterimizin tesisini yenilemek ve talep ettiği kapasiteye çıkarmak için proje bazlı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Makine parkuru ve teknoloji olarak ise kısacası talep edilen her kapasiteye uygun, anahtar teslim kontinü sistem bitkisel yağ fabrikaları kuruyoruz. O yüzden bitkisel yağ denilince aklınıza gelebilecek her türlü hizmet ve desteği verebiliyoruz.

Kurulduğumuz günden beri kendini teknolojik gelişmelerle paralel olarak yenileyen yapımız sayesinde sektörümüzde öncü olma yolunda ilerliyoruz. Çünkü kurucumuz ve bizler sadece yönetimde değiliz, aynı zamanda fabrikaların üretim kısımlarında da yeterli tecrübe ve bilgiye sahibiz. Bu nedenle; imalatlarımızda standartların dışına çıkarak, işletmelerde gerçekleşebilecek sorunların yanı sıra işletme operatörlerinin de tesislerde çalışırken karşılaşması muhtemel problemleri önceden hesap edebiliyor ve makinelerimizi işletmeye yönelik kolaylıklar dizayn ederek üretiyoruz.

-Yeni ürün ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Daha önceki sohbetlerimizde de bahsetmiştim, çam kökünden reçine eldesi için fabrika imalat ve kurulumu gerçekleştirmiştik. Bu sektör üzerine Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık ve 50 ton/gün-500 ton/gün kapasite aralığında anahtar teslim prosesler için P&ID ve 3D dizayn çalışmalarımızı tamamlayarak sektöre hız kesmeden hizmet vermeyi sürdürüyoruz.

Bunun dışında, düşük kapasiteli bitkisel yağ üretimi için paket prosesler üzerine çalışmalarımıza başladık ve bunlar için hem teknik kadromuz hem de ülkemizdeki üniversitelerde görev yapan profesör hocalarımız ile çalışmalarımız devam ediyor.

-Koronavirüs pandemisinin firmanız ve sektör üzerindeki etkilerini anlatabilir misiniz? Bu konuda ne tür çalışmalar yaptınız ve yapıyorsunuz?

Pandeminin, hem ülkemizin ekonomik konjonktürü hem de sosyo-dinamik yapımız üzerinde keskin etkileri oldu. Firma olarak ister istemez bu süreç bizleri de etkiledi. Hükümetimizin yaptığı açıklamalar ve aldığı kararlar doğrultusunda biz de çalışma saatlerimizi revize edip imalathane ve idari kadromuzu sosyal mesafe kurallarına uygun hale getirerek çalışma saatlerimizde düzenlemeler yaptık.

Normalleşme süreci ve aşılamanın hız kazanması ile bizler de normalleşmeye başladık ve şu an eski sistemimiz ve tempomuzla ile çalışıyoruz. İmalat sektörü olarak tabii ki de etkisini hissettik. Çünkü biz sadece bitkisel yağ teknolojileri olarak hizmet sunmuyoruz. Bunun yanında yan sektör olarak çeşitli proses ekipmanları ve mühendislik hizmetleri de sunuyoruz. Belki bitkisel yağ sektörü yönümüz çok etkilenmedi ama diğer sektör için imalatlarımızda bir süre çalışmalarımızı rölantiye aldık. Bu durumu absorbe etmek için tüm konsantrasyonumuz ile birlikte bitkisel yağ sektöründeki hizmetlerimize devam ettik.

-Pandeminin başladığı 2020 yılını nasıl geçirdiniz? 2021’e nasıl bakıyorsunuz?

İlk 6 ayımızı pandemi sürecine ve kısıtlamalara adapte olmaya çalışarak geçirdik. Sonuçta yeni bir düzen ve riske atılmayacak bir virüs ile karşı karşıya kalmıştık. Çok şükür ki, firmamız ve çalışanlarımızın da özverisi ile hiç kimse hastalığa yakalanmadan ve karantinaya girmeden bugünlere geldik. Bu yüzdende iş olarak elimizdeki imalatımızı geciktirmeden teslim ettik ve yeni işlerimize ağırlık verdik.

2020 yılı başlarında yeni işler olarak tabii ki de her sektörde olduğu gibi bitkisel yağ sektöründe de bir temkinli davranma durumu söz konusuydu fakat 2020 yılı sonlarına doğru piyasaların alışma ve duruma adapte olması sonucu hareketlenmeler başlamıştı. Aynı şekilde 2021 yılının 3. çeyreğini bitirmek üzereyiz artık.

-Bitkisel yağ sektörünün Türkiye’deki mevcut durumu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ülkemizde pandemi dönemi ile birlikte bitkisel yağ sektörü oldukça hareketlenmiş bulunuyor. Bu sektöre yönelik yatırımlar ve girişimler oldukça artmaya başlamakla birlikte, bitkisel yağ sektörü ülkemizde ilgi odağı haline geldi. Her geçen gün bizlerde iş görüşmelerimizden olsun müşterilerimiz tarafında gelen taleplerden olsun görüyoruz ki, sektörümüz istikrarlı bir şekilde büyüme ivmesini yakalamış durumdadır.

Özellikle pandemi dönemindeki kapanmalar, yağa olan talebi artırdığından, yağ üreticileri bu talebi karşılayabilmek için büyük adımlar attılar. Düşük kapasiteli tesisi olan firmalar, kapasite artırımı ya da makine revizyonları ile bu talebe cevap vermek için büyük çabalar sarf ettiler. Hatta bu talebi karşılayabilmek için bu sektörde tesisi ve üretimi olmayan yatırımcı iş insanlarımız, bu sektöre ilgi duymaya ve araştırmaya başlamışlardır. Hali hazırda böyle bir müşterimize anahtar teslim tesis olarak hizmet veriyoruz.

-Sektörde yaşadığınız sorunlar nelerdir? Çözüm önerileriniz var mı?

İmalat sektörü olarak, hammadde ve bazı makine parkurlarında dışa bağımlılığımızı azaltmak ve hatta sıfıra indirmek istiyoruz. Par-Tek olarak gerek Ar-Ge çalışmalarımız gerekse müşterilerimiz ile anlaşmalarımızda yerli ürün tavsiyesinde bulunarak, dışa bağımlılığı azaltma yolunda adımlar atıyoruz.

-Sayın Parlayan, eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Pandemi süresince hem sektör olarak hem ülke olarak zor zamanlarımızı geride bıraktığımızı ümit ediyorum. Bu süreçte iş konusunda irili-ufaklı veya kıyısından-köşesinden elbette ki herkes etkilendi. Umarım bu zamanlarımızı tamamen arkamızda bırakarak sağlıklı ve rahat yaşayacağımız günlerimize tez zamanda hep birlikte kavuşuruz.