Sel Sanayi Genel Müdürü Selin Bağdat: “Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor”

Sel Sanayi

Tezman Grubu’nun bir üyesi olan Sel Sanayi, 1961 yılında Selim Tezman tarafından, sığır derilerinden tutkal/teknik jelatin üretmek üzere kuruldu.  Genel Müdürü Selin Bağdat, Gıda 2000’in sorularını yanıtladı.

– Sayın Bağdat, sektörde yarım asrı devirdiniz. 1961 yılından bu yana olan gelişmeleri anlatabilir misiniz?

Tezman Grubu’nun bir üyesi olan Sel Sanayi firmamız, 1961 yılında Selim Tezman tarafından Kağıthane İstanbul’da sığır derilerinden tutkal/teknik jelatin üreticisi olarak kurulmuş bir firmadır.

Hem hammadde toplama, hem de kolajende edindiği yarım asrı aşkın tecrübemiz ile 2009’da yine sığır derilerinden gıda ve farmasötik jelatin üretimine başlamıştır. Her iki üretimimiz de Balıkesir, Gönen’deki fabrikamızda iki ayrı hat olarak devam etmektedir. Gıda jelatinimize yurtiçi ve yurtdışından aldığımız talepler artmaya devam ediyor. Türkiye’deki hammadde miktarı el verdiği sürece kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.

-Sığır jelatininin dışında, balık jelatini üretimi ile ilgili laboratuvar ve üretim denemeleri yaptığınızı biliyoruz. Bu çalışmayla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Balıkesir Gönen’deki Ar-Ge laboratuvarlarımızda denemelere devam ediyoruz. Balık jelatini üretiminde hammadde türü ve balık derisinin nasıl ayrıştırıldığı çok önemlidir zira her balık derisinden jelatin üretilemiyor.

-Firmanızdaki diğer yeniliklerden ve Ar-Ge çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Jelatinin kullanım alanlarını çeşitlendirmek için çalışmalarımız mevcut. Jelatin organik bir üründür. Diğer katkı maddelerinde olan E kodu jelatinde yoktur. E kodu olmadığı için de insan vücudu için tüketilebilecek miktarda sınır bulunmamaktadır. Jelatin, doğal vücuda yararlı bir maddedir. Bu yüzden birçok katkı maddelerine ikame olabilir. Bu konu üzerinde çalışmalarımız var.

Ayrıca, sağlık ve kozmetik sektöründeki firmalarla yakinen çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda, jelatinin sporcu destek içecekleri, kırışıklık önleyici kremler ve gıda destek ürünlerindeki kullanımı yaygınlaşıyor ve artıyor.sel sanayi

-Seljel’in sahip olduğu kalite belgeleri nelerdir? Üretimde standardı nasıl koruyorsunuz?

SelJel üretimi % 100 izlenebilirdir. Bu izlenebilirlik bizim için hazırlanmış olan özel bir bilgisayar programı ile sağlanmaktadır.

Kalite Belgeleri olarak, ISO 9001, ISO 22000 ve FSSC 22000 belgelerimiz bulunmaktadır.

Kalite, Tezman Grubu şirketlerinin tümünde olduğu gibi Sel Sanayi için de vazgeçilmez bir unsurdur. SelJel üretiminde hammadde girişinden ürün çıkışına kadar her etapta kalite kontroller yapılmakta ve kalite güvence altına alınmaktadır. Ürün kalitemize o kadar güveniyoruz ki ürünlerimizde Mali Sorumluluk Sigorta Poliçemiz bulunmaktadır.

Kalite Belgelerinin yanı sıra SelJel’in, helal belgesi konusunda ülkemizde tek yetkili kuruluş olan Türk Standartları Enstitüsünden Helal Belgesi ve de Koşer Belgesi mevcuttur.

-2014 yılına nasıl bakıyorsunuz?

2014 yılı tüm Tezman Grubu için yoğun geçecektir. Farklı sektörlerdeki yatırımlarımız devam ediyor.

-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektördeki en büyük problem helal belgeleri ile ilgilidir. Bu konuda ülkemizdeki tek yetkili kuruluş her zaman dile getirdiğimiz gibi Türk Standartları Enstitüsüdür. Ancak, birçok özel kuruluş ve dernek kendi helal belgelerini empoze etmeye çalışıyorlar. Bu konuda sektörde kaos var.

Biz bu konuda TSE’nin TS OIC/SMIIC 1 standardının geçerliliğini yaygınlaştırmak için görüşme ve çalışmalarını desteklemekteyiz. SMIIC üye ülkelerinin sayısı arttıkça kaos azalacaktır.