Tetra Pak çevre hedeflerine emin adımlarla ilerliyor

Tetra Pak çevre hedeflerine emin adımlarla ilerliyor

Gıda işleme ve paketleme çözümlerinde dünya lideri olan Tetra Pak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyor. Tetra Pak küresel düzeyde, sürdürülebilir ürünler geliştirme, değer zinciri boyunca ekolojik ayak izini azaltma ve geri dönüşümü artırma konularına odaklanan 2020 çevresel hedeflerine ulaşma yolunda büyük ilerleme kaydetti.

Tetra Pak paketleme ürünlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için ahşap lifi ve şeker kamışı gibi yenilenebilir malzemelerin kullanımını artırıyor. Bu kaynaklar doğru yönetildiklerinde tekrar yetişebilen doğal kaynaklardan arasında yer alıyor. Tetra Pak ambalajlarının ortalama % 75’i ahşap lifinden üretilmiş kartondan oluşuyor. Forest Stewardship Council™ (FSC-Orman Yönetim Konseyi) sertifikasına sahip olan Tetra Pak, dünya genelinde ürünlerini sorumlu biçimde yönetilen ormanlar ve diğer kontrol altındaki kaynaklardan temin etmeyi ve %100 oranda FSC sertifikalı karton kullanmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, 2014 yılında kullanılan sertifikalı karton 2013’e göre %38 oranla yükselmiş durumda. Geçen sene tüketicilere ulaşan FSC etiketli Tetra Pak ambalaj sayısı, 2013’e göre 12 milyardan fazla artış göstererek 44 milyara yükseldi.

Ekolojik ayak izinin azaltılması

Tetra Pak, bir yandan iş hacmini büyütürken, diğer yandan 2020 yılındaki iklim etkisini, değer zinciri boyunca 2010 seviyesinde tutmayı hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için Sera Gazları Protokolü Kurumsal Değer Zinciri Standardına uygun bir muhasebe ve raporlama sisteminin geliştirilmesi ve denetlenmesini de içeren bir dizi girişim devreye sokuldu. Tetra Pak 2010 ve 2014 yılları arasında satılan paketlerin sayısında % 13 oranında artış sağlarken kendi faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarını 2.000 ton CO2e (karbondioksit eşdeğeri) kadar azalttı. 2014 senesinde CDP (Karbon Saydamlık Projesi) puanını 91’den 97’e çıkararak endüstri ortalaması olan 53’ün çok üzerinde yer aldı.

Geri dönüşüm

Tetra Pak tüketici farkındalığını artırma, bilgi ve uzmanlık paylaşımı, toplama altyapısını geliştirme ve geri dönüşüm teknolojisinin gelişimini destekleme alanlarına odaklanarak 2020 senesinde küresel geri dönüşüm oranını % 40’a çıkarmayı hedefliyor.

2014 yılında, geri dönüşüm çalışmalarına devam eden Tetra Pak, global olarak 2013 yılına göre 28.000 ton daha fazla ambalajın geri dönüşümünü geri sağlayarak toplamda 651.000 ton ambalajın geri dönüştürmüştür. Bu da Tetra Pak’ın yıllık teslimatının % 26’sına eşittir.

Tetra Pak Türkiye’de de çevre konusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor

Tetra Pak Türkiye’de de çevre alanında faaliyetlere öncelik veriyor. İzmir Fabrikası’nda 1999 yılında başlayan TPM (Total Productive Maintenance-Toplam Verimli Bakım) çalışmaları kapsamında yapılan çevresel iyileştirme faaliyetleri ile fabrikada oluşan atıkların geri dönüşüm oranını % 99.2 seviyesine getirildi. Bu oran 1999 yılı ile karşılaştırıldığında % 93’lük bir performans artışına denk geliyor.

Bunun yanında Tetra Pak İzmir fabrikası, operasyonlar sonucu oluşan eşdeğer CO2 değerini 15 yılı aşkın süredir sürekli takip ediyor ve düşürmeyi hedefliyor. Fabrika, yıllar içinde bu oranı 1999 yılının değerine göre % 49 oranında iyileştirmeyi başardı.

Çevre koruma prensipleri çerçevesinde, doğal kaynak kullanımını azaltmayı hedefleyen Tetra Pak İzmir fabrikası, verdiği üretim firesinde, 2014 yılında da dünyadaki diğer Tetra Pak fabrikaları arasında ilk sıralardaki yerini korudu. Enerji verimliliği konusunda performansını sürekli iyileştiren Tetra Pak İzmir fabrikası, 2015 yılı içerisinde ISO 50001 enerji yönetim sistemi sertifikasyonunu alarak enerji tüketimini daha da düşürmeyi hedefliyor.

Karton geri dönüşümü her yıl gözle görülür oranda artıyor

Türkiye’de ise 1995 yılında başlanan Tetra Pak içecek kartonlarının geri dönüşümü her yıl gözle görülür derecede artarak yükseliş gösteriyor. 19 yıldan bu yana 8 milyardan fazla Tetra Pak paketi geri dönüştürülürken, 2014 yılında Türkiye’de satılan ambalajların geri dönüşümü yüzde 57’e ulaştı.

Tetra Pak, 2004’ten beri ilkokullarda çevre ve özellikle de geri dönüşüm ile ilgili bilinç düzeyini yükseltmek ve geri dönüşümün yaygınlaştırılmasına destek olmak için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimlerini yürütüyor. Proje, özellikle ilköğretim öğrencilerine, doğal kaynakların tasarruflu kullanımını ve yenilenebilir kaynakların önemini aktarmak, ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi alışkanlığını kazandırmak ve küçük çaba ve dokunuşlarla doğayı nasıl koruyabileceklerini anlatmayı hedefliyor. Proje kapsamında, dokuz yılın sonunda 1 milyonun üzerinde öğrenciye ulaşıldı.